Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.04.2010.
00:45
Vestionline A

Škundrić: Moguće poskupljenje struje

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da će poskupljenje struje biti razmatrano samo ukoliko industrijska proizvodnja u Srbiji bude imala rast od dva, a energetika od tri odsto.

Ukoliko ne bude rasta, cena električne energije neće se menjati ove godine, kazao je ministar Skundrić u razgovoru za beogradske ''Večernje novosti'' od petka.

Srbi imaju najjeftiniju struju u Evropi: Petar Škundrić
 


Pošto je podsetio da građani Srbije plaćaju najjeftniju struju u Evropi, kilovat-sat po 5,5 evrocenti, dok je, na primer, u Hrvatskoj dva puta skuplji, Škundrić je kazao kako je zamrzavanjem cene u 2009, Elektroprivreda Srbije (EPS) preuzela ''veliki teret u borbi protiv krize''.
''No, osim sa socijalnog, cena se mora posmatrati i sa stanovišta vrednosti kompanije i planiranih aktivnosti... Da je cena struje kao u Hrvatskoj, EPS bi vredeo 15 milijardi evra'', kazao je ministar.


Škundrić je dalje naveo da neće biti ni poskupljenja cena gasa za domaćinstva
ukoliko se ne bude menjao kurs dolara u odnosu na dinar.


Ministar je ocenio da su cene derivata nafte visoke, delimično zbog visokih zahvatanja države, ali i zato što domaće rafinerije nisu još konkuretne drugim postojenjima u regionu.

Škundrić, koji je visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) , istakao je da je za SPS najbliži strateški partner Demokratska stranka (DS), koja se ''kroz svoje političko delovanje najviše približila levim idejama i vrednostima za koje se mi zalažemo''. Škundrić, međutim, nije isključio ni mogućnost ''da zbog rešavanja nekog istorijskog pitanja za Srbiju sve najvažnije stranke u zemlji formiraju koalicionu Vladu''.


''Vlada je stabilna i tokom globalne ekonomske krize preduzima mere koje su realne i saglasne sa mogućnostima Srbije, a njena rekonstrukcije bi zaustavila na određeno vreme mnoge poslove koji su započeti'', zaključio je Škundrić.


''Podsetiću vas na devastacije koje su rafinerije pretrpele u NATO bombardovanju. Zato smo i pristupili kapitalnom remontu kako bismo mogli biti konkurentni na regionalnom tržištu. Strateški cilj države je da ima proizvodnju naftnih derivata na svojoj teritoriji, i mi od toga nećemo odustati'', istakao je Škundrić.


Škundrić je kazao da je uočen pad potrošnje goriva, pogotovo uz granicu Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, pošto ''ljudi prelaze i kupuju gorivo'' u Republici Srpskoj (RS).


''Radi se na tome da prekogranične kupovine ne budu isplative. Da prilagodimo cene susednim zemljama, a da i dalje održimo pozitivan uticaj na 'punjenje' budžeta'', izneo je ministar.

Govoreći o najvažnijim projektima Ministarstva energetike u 2010, Škundrić je izneo da su počeli radovi na revitalizaciji termoelektrane (TE) ''Kostolac'', a biće građen i novi termo-blok snage od 500 do 600 megavata i podizanje eksploatacije uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje.

U pitanju je kredit od 1,25 milijardi dolara iz Narodne Republike Kine, ''85 odsto finansiraju Kinezi, a sve ostaje u vlasništvu EPS'', a vrednost domaće kompanije biće veća za milijardu evra, izneo je Škundrić.


''Do kraja godine izabraćemo i starteške partnere za gradnju TE ''Kolubara B'', TENT B3 i TETO Novi Sad. Raspisaćemo tender za TE u Štavlju i eksploataciju uglja, kao i za revitalizaciju Podzemne eksploatacije uglja i spajanje svih rudnika...'', naveo je ministar.


Do kraja 2010. će, po Škundriću, biti u saradnji sa italijanskim partnerima biti završena projektna dokumentacija za izgradnju 10 malih hidroelektrana (HE) na Ibru.
''EPS će biti suvlasnik novih HE, a finansijska sredstva obezbeđuju Italijani. Trebalo bi i da počne da se radi studija za gradnju HE na srednjoj Drini zajedno sa Italijanima i RS'', naveo je dalje ministar.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online