Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
35
Utorak 01.07.2014.
02:33
N. Đorđević - Vesti A

Srbin iz SAD: U Srbiju ne bih uložio nikada

Staniša Jevtić, poreklom iz okoline Jagodine, više od četiri decenije živi u Indijani u SAD i za to vreme uspeo je da napravi svoje poslovno carstvo. U njegovoj kompaniji radi 120 zaposlenih i nikada nije dugovao ili kasnio sa plaćanjem bilo kome. Kada je stigao u Ameriku, nije ima ni dolara u džepu. U živopisnoj ispovesti o putu ka uspehu, koju je imao na javnom nastupu u Američkom kutku u Kragujevcu, ispričao je kako se postaje i opstaje biznismen, zašto ne zapošljava naše ljude u svojoj firmi i koje su razlike u shvatanju poslovanja i uspeha u Srbiji i SAD.

Staniša sa sinom Markom delio iskustvo sa mladim Kragujevčanima
 


- Moja firma se bavi krečenjem, farbanjem i postavljanjem tapeta u velikim institucijama, bolnicama, zgradama... U Ameriku sam otišao samo sa završenom osnovnom školom da posetim rođake. Nisam pošao za boljim životom. Ipak, počeo sam da radim u jednoj firmi za moleraj. Više od deset godina krao sam znanje i veštine. Ne samo za krečenje, već i kako se posluje. Moj savet je da budete najbolji u onome što radite i da radite ono što najbolje znate. Svoju prvu kancelariju sam imao kod kuće. Kasnije sam zakupio mali prostor i širio svoj biznis - kaže 63-godišnji Staniša, koji je posle toliko decenija u Americi dobio ime Stan, kako se i sada zove njegova firma.
 

Staniša Jevtić

Principi kojima se rukovodio su početi malim koracima i obavezno prvo isplatiti sve troškove. Jevtić kaže da privatnici u Srbiji greše kada od prvih velikih para koje im legnu na račun sebi kupuju džipove, jahte i kuće ili sazidaju poslovne objekte od 2.000 kvadrata koji posle zvrje prazni.


- Počeo sam od nule. Pričali su mi kada sam stigao da mi za početak treba 50.000 dolara. Zapitao sam kada ću i kako uštedeti toliko para? Zato sam počeo sa malom kancelarijom i postepeno širio posao. U prvoj godini poslovanja polovina firmi propadne. U narednih šest godina propadne još 20 odsto kompanija. Posle 12 godina pozitivnog poslovanja znači da ste biznismen. U svakom trenutku znam šta se dešava u mojoj firmi i koji su problemi. Takođe, naučio sam sve o bukvalno svakom segmentu posla, od kvaliteta farbi do knjigovodstva - objašnjava Jevtić.


Ima sopstvenu računicu za uspeh. Kaže da bi privatnik u svakom trenutku trebalo da ima bar 10 ugovorenih poslova. Od toga će šest sigurno uspeti, kod dva će poslovati na nuli, a ostala dva će verovatno propasti.


- Uvek sam na vreme isplaćivao, plate, osiguranja i sve troškove. Tek kada vidite da je nešto para preostalo, to je vaše i tada postajete biznismen. Još veći ste ako odlučite da svoj novac uložite i širenje posla. Kod mene 90 odsto radnika iz firme odlazi u penziju. I skoro uvek zapošljavam po preporuci. Međutim, Srbe nisam nikada zapošljavao. Nezgodno je to, jer naši ljudi se oslone da smo zemljaci pa onda kasne ili ne rade kako treba. Drugo, naši važe za ljude koji sve najbolje znaju. A to za biznis nije dobro - priča Staniša.

Sve skuplje nego u Americi

Staniša živi u blizini Čikaga sa suprugom i decom Miroslavom, Markom i Ružicom. Često dolazi u svoje rodno selo pored Jagodine.


- U američkom gradu veličine Jagodine imate tri banke, a ovde trideset. To govori da ekonomska situacija nije dobra. Divim se ovom narodu kako uopšte preživljava sa ovom platom, a sve je skuplje nego u Americi - kaže Staniša.

On je zainteresovanim Kragujevčanima otkrio i da je za restoran jedino važna lokacija. Za ostale delatnosti, mogu se naći i jeftinije kancelarije. Rok za procenu da li je odabrao pravi biznis je svega tri meseca.


- Posle tog vremena videćete da li ste uspeli, ako ste još na nuli. Ukoliko već drugog meseca dajete pare iz svog džepa ili se zadužujete da isplatite troškove, to znači da ste u nevolji koju treba što pre prekinuti.


Novac za posao u Srbiji ne bi uložio nikad.


- Mnogo toga mora da se promeni u propisima i temeljima. Ne pričam u prazno, već sam probao. Moj sin Marko, koji je završio koledž za biznis, prošle godine je u Beogradu otvorio radnju za kokice. Odmah smo videli da to ne može da fukncioniše i prekinuli agoniju. U Smederevu sam otvorio radnju za farbe, više iz privatnih razloga, osobi koja mi je pomogla oko porodice. I tu sam uleteo u apsurd. Više od mesec dana smo čekali da dobijemo fiksni telefon - kaže na kraju Staniša, koji ovog leta ima još jedan javni nastup o svom uspehu u Američkoj ambasadi u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.07.2014. 04:04
Ма дајте каква је ово прича . Отишао у Америку и то без долара и на својој кожи је осјетио како је у страној земљи а свом земљаку не би помогао и ако је у тешкој ситуацији јер нема посао . Овај говори : " Међутим, Србе нисам никада запошљавао. Незгодно је то, јер наши људи се ослоне да смо земљаци па онда касне или не раде како треба " . То је срамота , то су предрасуде . Јест да немамо тај дух капитализма али правилним управљањем знао би да може исправит нечије мане ако је радник добронамјеран . Или овај господин крије да израбљује своје запослене . . .
Utorak 01.07.2014. 04:47
Pitam se samo kako zna da Srbi zabusavaju na zemljastvo ako ih nikad nije zaposljavao? Rekla mu baba Persa?
Utorak 01.07.2014. 07:21
Meni se cini da vi koji komentarisete, zbilja ne poznajete svoj narod; ono, srbin srbina, pa neka komsiji crkne krava itd. Ovaj covek ima potpuno pravo. U Francuskoj su Srbi Srbe ostavili bez penzija i bez ikakve zastite. Sreca pa je socijalna zastita obezbzdjena i onom ko ima pravo i onom koga su srpski snajderi, vlasnici firmi i drugi izrabili do kraja i ostavili bez igde icega. Godinama su im pravili lazne platne liste i nisu ih prijavljivali na socijalno. Kazem, sreca pa u Francuskoj svako ima zdravstvenu zastitu i dobija oko 500 evra mesecno inace bi spavali po trotoarima. Znate ono nase: majku mu lopovsku kako se obogatio. Zato ovaj covek ima dobrih razloga da tako postupa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online