Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.06.2014.
16:11
Blic A

Dva ruska lobija protiv srpske svinjetine

Posle učestalih zamerki koje stižu iz Rusije na kvalitet mesa koje se uvozi iz Srbije, sumnja se da aferu možda fabrikuje ruski uvoznički lobi.

Postoje mnoge sumnje da je zabrana uvoza srpskog mesa u Rusiju sabotaža
 


 

Sve je počelo kada su nedavno objavljeni rezultati kontrole obavljene u martu u srpskim klanicama. Ruska veterinarska inspekcija navela je niz nepravilnosti, a pojedini proizvođači optuženi su da su na rusko tržište plasirali prepakovano meso iz EU, odakle je inače zabranjen uvoz u Rusiju, zbog afričke svinjske kuge.


Usledila je zabrana uvoza svinjetine iz Srbije. Ono što nam je dozvoljeno u ovom trenutku to je samo izvoz svinjskih polutki. Kako je zvanično saopšteno, krivac za neželjenu situaciju je Industrija mesa „Đurđević“, kojoj je zabranjen izvoz.

Sankcije snosi i glavni veterinarski inspektor koji je suspendovan, a istraga traje. Ali, Rusi su pre nedelju dana saopštili da je u smrznutom svinjskom mesu proizvođača iz Srbije „Koteks“ d.o.o. pronađena opasna bakterija listerija. U kompaniji tvrde da to nije moguće, jer ta bakterija ne može da se razvije na temperaturi od -18, na koliko zamrzavaju i čuvaju meso. Za „Blic“ su rekli da je meso umesto 30 dana do Rusije putovalo čak 75.

- Šta je meso radilo toliko dugo na granici i u putu, kako se odmrzavalo, gde se skladištilo, to mi ne znamo, jer od trenutka kada isporučimo robu, ona više nije u našoj nadležnosti, nego u nadležnosti kupaca - rekao je za „Blic“ direktor „Koteksa“ Aleksandar Đokić.

Dok se ne ispita slučaj, klanica će biti pod pojačanom kontrolom inspekcije tokom narednih deset isporuka.

Podatke o listeriji Rusi nisu naveli u prethodno objavljenom izveštaju, iako se odnosi na isti period kontrole. Selektivno plasiranje informacija koje kompromituju domaće proizvođače, izazvalo je sumnju da su iza svega različiti lobiji.

- U Rusiji postoje uvoznici koji su oštećeni zabranom uvoza mesa iz Evropske unije i sigurno je da je u njihovom interesu da se ta odluka ukine. Srbija na ruskom tržištu mesa učestvuje sa svega 0,2 odsto, dok je godišnja vrednost izvoza svinjetine iz EU u Rusiju oko 1,5 milijardi evra. Kako se plasiraju nove frapantne informacije, situacija sve više liči na to - kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.


Da je umešan možda i neki domaći lobi ne isključuje ni predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević.


- Zabranjen je izvoz u Rusiju industriji mesa „Đurđević“, a baš oni izvoze domaću svinjetinu. Ostali imaju mnogo više mesa iz EU, odakle je zabranjen uvoz mesa u Rusiju. Kod „Đurđevića“ je bilo najmanje potrebe za prepakivanjem mesa. A kod proizvođača koji uvoze meso nije nađeno ništa - ukazuje Rističević.

Utorak 01.07.2014. 14:57
Za sve ima resenje,da bi se izbjegla spekulacija i podmetanje proizvoda koje nije iz Srbije ili je loseg kvaliteta,jednostavno ruski uvoznici treba da postave svoje odgovorne ljude koji ce kontrolisati proces prerade i pakovanje,nakon takvog pregleda oslobadja se svaka odgovornost proizvodjaca.Takva praksa mi je poznata u proizvodnji namjestaja za izvoz (Njemacka ,Francuska),kupac posalje svog kontrolora koji u fabrici pregleda i ovjerava da je proizvod ispravan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online