Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.06.2014.
14:47
Politika A

Pšenice i za izvoz

Hlebno žito za sada obećava dobar rod, a ukoliko u narednih mesec dana vremenske prilike budu povoljne, pšenice ćebiti i za izvoz. Poplave nisu „odnele” mnogo prinosa, jer se računa da je pod vodom bilo između tri i četiri odsto ukupnog obradivog zemljišta.

Rod pšenice biće dovoljno dobar da održi stabilnost na tržištu
 

Očekuje se prosečan rod od oko 2,5 miliona tona koji omogućava da se cena pekarskih proizvoda zadrži na postojećem nivou, odnosno nikakva poskupljenja ne prete.

Direktor Udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković kaže da svi podaci o poplavama još nisu prikupljeni i da se očekuje da će ih vlada objaviti početkom iduće nedelje, a prema podacima tog udruženja, bilo je poplavljeno oko 20.000 hektara pšenice. Prema zvaničnim statističkim podacima u Srbiji je jesenas zasejano 550.000 hektara pšenice, a prema podaci udruženja „Žita Srbije” te površine su i veće i iznose 580.000 hektara.

– Očekuje se rod od 2,5 miliona tona što je na nivou naših višegodišnjih proseka s vrlo dobrim prinosom od 4,5 tona po hektaru. S obzirom na to da su naše godišnje potrebe 1,5 miliona tona značajne količine preostaju za izvoz – kaže Saković.

Neposredno posle poplava pojavile su se informacije da bi, zarad obezbeđenja prehrambene sigurnosti, izvoz hlebnog žita mogao da bude zabranjen, a naš sagovornik kaže da su takve metode kontrolisanja tržišta prevaziđene, naročito za izvoznu zemlju kakva je Srbija.

– Upravo zbog takvih najava mi sada imamo najskuplju pšenicu u regionu od gotovo 25 dinara, a pre dva meseca koštala je 22 dinara. Jer, neki proizvođači su zaključili da pšenice nema dovoljno pa su obustavili prodaju do bolje cene – kaže direktor ovog žitarskog udruženja.

Saković upozorava da bi eventualna zabrana izvoza pšenice sa viškovima kojima raspolažemo gušila domaću proizvodnju i dovela do toga da cene idu ispod tržišnih.

– Dolazi žetva i samo tržište će odrediti cenu pšenice. Cena hlebnog žita pada i na svetskim berzama pa ćemo se i mi u to uklopiti. Očekivanja su da će cena u žetvi da padne na 16,5 do 17 dinara po kilogramu što je slično prošlogodišnjoj situaciji u žetvi – smatra Saković.


Ovaj stručnjak kaže da su štete od poplava velike, ali ne i tolike da bi ugrozile našu prehrambenu sigurnost. I kukuruza, soje i suncokreta biće dovoljno, smatra on, a i mnoge bašte biće obnovljene i zasađeno novo povrće.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.06.2014. 14:54
Sve prihode drzave uloziti u dobrovite svhe da nas bude ko sto treba da bude \"PORAST NATALITETA\" NASE ZDRAVLJE NASE SRBSKE RASSE- DFA NAS BUDE 100 MILIONA-da se vratimo na Svetu Metohiju, da imamo najace oruzje, oviput ono koje moze da puca dalje-da skidamo celicne ptice koja nas napadne..........Predlazem da se cele poreske pare uloze u svrhe odbrane.........SLAVA TOPOLJ M........SA NJOM NIKO NISTA NEMOZE.......Vracamo sve Srbske Zemlje.........Voljena Srbska Krajino tebe nijesmo zaboravili isteracemo mi te govnoljube sa krivim znakovima........sada eU-robove.... +Zivela Srbska Privreda+
Četvrtak 05.06.2014. 14:59
"Očekivanja su da će cena u žetvi da padne na 16,5 do 17 dinara po kilogramu što je slično prošlogodišnjoj situaciji u žetvi" Багра мафијашка!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online