Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 27.05.2014.
16:37
Beta A

Skupština se složila: Arapski kredit dobar

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da bi druga tranša budžetskog zajma Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Srbiji mogla da stigne u drugoj polovini ili pred kraj ove godine.

Lazar Krstić nije morao mnogo da ubeđuje poslanike
 

"Iskren da budem, nisam sigran ni da će nam za finasiranje budžetskog deficita biti potrebne pune tri milijarde (evra)", rekao je ministar finansija u Skupštini Srbije.


Državnim budžetom za ovu godinu je predviđeno da Srbija od UAE uzme tri milijarde evra kredita. Marta je potpisan ugovor o prvoj tranši od milijardu dolara, koji je sada pred poslanicima Skupstine Srbije, na ratifikaciji.


Na pitanje poslanika opozicionih Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS) kada će stići druga rata, Krstić je rekao da će to zavisiti od stanja budžetskog deficita i od toga kakvi uslovi budu na tržištu obveznica u evrima, koji su sada toliko povoljni da ih Srbija nije imala nikada pre.


Krstić je rekao da će u budžetu biti novca za plate i penzije i ako Srbija ne povuče drugu ratu kredita UAE.


Poslanik DS Borko Stefanović je rekao da je budžetski kredit UAE od milijardu dolara povoljan, ali da nije najpovoljniji kao što govore predstavnici vlasti. On je napomenuo da je Srbija za iste namene ranije od Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda dobijala zajmove pod neuoporedivom boljim uslovima s kamatom manjom od jedan odsto, rokom otplate 20 do 30 godina i počekom od 10 godina.

Stefanović je zapitao na šta će novac od novih zaduživanja otići i da li će sve, kao i ranije, u potrošnju.

"Za dve godine ova vlada je povećala zaduženje za skoro skoro šest miljardi evra, a nije napravljen ni jedan infrastrukturni projekat. Plašimo se da od vaših silnih najava neće biti ništa", rekao je on.

Poslanik Nove demokratske stranke (NDS) Aleksandar Senić je rekao da će se NDS kod glasanja o tri kredita, o kojima se danas raspravlja, opredeliti shodno informacijama koje dobije od ministra finansija.


Senić se složio da je kredit UAE povoljan, ali je zapitao da li je tačna konstatacija Krstića da odnosi sa UAE napreduju kako treba jer je u budžetu predviđen kredit od tri miijarde evra, a do sada je dogovreno samo milijardu dolara.

Slično je, kako je dodao, i s poljoprivrednim kreditom Abu Dabija, jer je budžetom predviđeno 275 miliona dolara, a do sada je dogovoreno manje od 100 miliona.


Da su arapski krediti za finasiranje budžeta i za poljoprivredu, kao i kredit Evropske investicione banke za podršku malim i srednjim preduzećima povoljni, složile su se sve poslaničke grupe.

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je novinarima da je kredit Emirata od milijardu dolara ishod dobrih, unapređenih bilateralnih odnosa, kao i ličnih odnosa i da će stvoriti veće mogućnosti za zajednička ulaganja.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.05.2014. 19:38
Allahu akbar, Krstiću!
Utorak 27.05.2014. 21:49
"genijalac" koji je je izjavio "da nismo dobili kredit od arapa, morali bi da se zadužimo" odlično igra ulogu čuvara arapskih "investicija" ?? Glup ko ćuskija, i dalje bez dokaza o školskoj spremi, al' kažu da puši za sve pare ??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online