Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 17.05.2014.
05:24
J. Arsenović - Vesti A

Svaki zalogaj biće papreno skup!

Pošto su poplave uništile rod i zasade na njivama, voćnjacima i povrtnjacima, na "naplatu" stižu posledice.

Ako izuzmemo neprocenjivost ljudskih žrtava i ekonomske štete na objektima i infrastrukturi, posebno će štete biti velike na poljoprivrednom zemljištu i u stočarstvu
 

- Već sada imamo veliku štetu, jer ukoliko nije bio pre poplava ubran ovogodišnji rod jagoda i trešanja on je praktično izgubljen. A to je voće koje ima dobru cenu i donosilo je dobre prihode. Ako izuzmemo neprocenjivost ljudskih žrtava i ekonomske štete na objektima i infrastrukturi, posebno će štete biti velike na poljoprivrednom zemljištu i u stočarstvu. Pre svega na području gde su poljoprivrednici izgubili mogućnost žetve u ovoj vegetaciji, izuzimajući površine na kojima će posle povlačenja i isušivanja biti moguće zasejati pojedine kulture sa kraćom vegetacijom, kao i neke sorte kukuruza - kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševralić.
 

Digli cene

Neki trgovci vanrednu situaciju u Srbiji iskoristili su da podignu cene pojedinih namirnica. Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je slanje inspektora na teren.

S obzirom da se radi o poplavama većim i od onih iz 1965, koje su smatrane najvećim, štete su ogromne i trenutne i dugoročne, i tek će uslediti njihova procena. Primera radi, procenjuje se da će u Pčinjskom kraju, koji ovoga puta nije najviše stradao od majskih poplava, rod pšenice biti prepolovljen.


- Ovakve nepogode se neminovno odraze na cene poljoprivrednih kultura, poluproizvoda i finalnih proizvoda u prehrambrenoj industriji i to nas čeka na jesen. Videćemo da li će država zbog očekivane slabe ponude brašna, šećera, ulja i drugih osnovnih namirnica reagovati interventnim uvozom, a tu su i državne robne rezerve. Za početak i sezonsko voće i povrće biće slabije u ponudi, a ono što će biti na tržištu imaće visoku cenu - kaže ekonomista Vladana Hamović.

 

Preko sto hiljada kuća bez struje

Najznačajnija termoelektrana u Srbiji "Nikola Tesla" u Obrenovcu proizvodi oko 30 odsto manje struje, a broj domaćinstava koji nemaju struju juče se popeo na 115.000. Ipak, nadležni veruju da će i pored toga što je onemogućeno dopremanje uglja iz rudarskog basena Kolubara, biti održana stabilnost energetskog sistema u zemlji.

POVEZANE VESTI

Subota 17.05.2014. 07:54
Digli cene "Neki trgovci vanrednu situaciju u Srbiji iskoristili su da podignu cene pojedinih namirnica. Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je slanje inspektora na teren..." Gospodo ministri,podignuti porez na prihod za 100%,novac podeliti ugrozenim,pa neka se bogate na vlastitioj kozi.Stoka profiterska.
Nedelja 18.05.2014. 07:45
Krajnje je vreme da inspekcijske službe izađu iz svojih kancelarija, i krenu po terenu. Bez prethodnih najava po novinama... Biće ovo jedna gadna godina...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online