Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.03.2010.
18:56
Tanjug A

Rusi umiru rano, zemlji potrebni imigranti

Rusiji će u narednih 20 godina biti potrebno više od 12 miliona imigranata, koji će nadomestiti smanjenje radnih resursa zemlje, procenjuje Svetska banka (SB) u najnovijem izveštaju o perspektivama ruske ekonomije.

Mogu da protestvuju, mogu i da rade, ali naživeti se neće: Ruski radnici moraće da dobiju pomoć iz inosranstva
 

Radni resursi će imati važnu ulogu u postkriznom oporavku ekonomije Rusije, posebno ako se zna da će u narednih 10 godina privreda u proseku ostajati bez jednog procenta radnosposobnog stanovništva godišnje, u čemu veliku ulogu igra činjenica da je danas očekivani životni vek ruskog muškaraca manji od 59 godina!

Zahvaljujući brzom tempu ekonomskog rasta Rusije u periodu od 2002. do 2008. godine, broj radnih imigranata je uvećan čak pet puta, na dva miliona ljudi. U izveštaju SB se navodi da "zvanična statistika najverovatnije ne registruje najveći deo priliv stranih imigranata".

Osnovna motivacija imigranata u Rusiji je slanje novca u matičnu zemlju, a transferi novca gastarbajtera iz zemlja Zajednice Nezavisnih Država (ZND) značajan su izvor prihoda tih zemalja. Novčani transferi gastarbajtera iz Rusije čine bezmalo 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Tadžikistana, 30 odsto BDP Moldavije, nešto više od 25 odsto BDP Kirgizije.

Demografska katastrofa

Dok je 1964. godine životni vek muškaraca u SSSR-u bio kraći nego u SAD za samo 1,9 godina, sada je ta razlika čak 16 godina, a u poređenju sa EU još je veća. Natalitet u Rusiji je smanjen sa tri miliona u 1950. na 1,5 miliona, s tim što se očekuje dalji pad, tako da do 2020. godine neće dostići ni milion novorođenih.

Bez imigranata, ruska populacija će se za 14 godina smanjiti za 12 miliona ljudi, na približno 130 miliona, preneo je danas dnevnik "Inopresa".

Za Zapad i Japan karakterističan je sve duži životni vek stanovnika, dok žitelji Rusije umiru mnogo ranije, navodi autor izveštaja Bernd Marin. On ukazuje da je život ljudi u Rusiji čak kraći nego pre pola veka.

Katastrofalan talas preuranjene smrti uglavnom odnosi muškarce srednjih godina, tako da svaki drugi ne doživi penziju. Očekivan životni vek ruskih muškaraca je danas 58,9 godina i kraći je nego u mnogo siromašnijim zemaljama, kao što su Bangladeš, Nepal, Pakistan i Kina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online