Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.03.2010.
14:24 >> 17:14h
Vestionline A

Jelašić podneo ostavku

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić podneo neopozivu ostavku iz, kako je rekao, ličnih razloga, ali će nastaviti da radi do izbora novog guvernera.

 Ostavka iz ličnih razloga: Radovan Jelašić
 

Jelašić je na konferenciji za novinare rekao da je ostavku podneo iz ličnih razloga i da je njegova odluka konačna.

On je najavio da će tražiti da mu sa današnjim danom prestane radni odnos, a radiće dok Skupština Srbije ne izabere novog guvernera.

"Posle više od devet godina u NBS, od kojih tri godine kao viceguverner i tačno šest godina kao guverner, ja ću verovatno danas da zatražim prestanak radnog odnosa", saopštio je Jelašić novinarima.


"Funkciju guvernera nikad nisam shvatio kao jednu udobnu fotelju, gde ću sačekati penziju, već isključivo kao profesionalni i stručni izazov, što je naravno vremenski ograničen period", rekao je guverner i zahvalio se saradnicima u centralnoj banci na dosadašnjoj saradnji.


On je rekao da je o svojoj odluci pre konferencije obavestio predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića i da su oni izrazili "žaljenje i razumevanje" zbog njegove odluke.

Cvetković je rekao da mu je zao što se Jelašić odlučio na takav potez, jer smatra da je dobro vodio NBS, bez obzira na to što su nacionalna banka i Vlada Srbije povremeno imale nesuglasice.


"Sve nesuglasice rešavane su u konstruktivnom razgovoru, a odnosi NBS i Vlade Srbije, generalno su bili dobri", rekao je Cvetković.
 

Jelašić je izjavio i da nije tražio nov posao, niti ima neke ponude, napominjući da prema Zakonu o NBS nema pravo da u narednih godinu dana radi u bankama u Srbiji.


Narodna skupština Jelašića je imenovala za guvernera NBS 25. februara 2004. godine, a na tu funkciju stupa 1. marta iste godine.


Posle donošenja novog Ustava i Ustavnog zakona, 26. septembra 2007. izabran je ponovo za guvernera centralne banke sa novim mandatom od pet godina.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić uputio je danas predsedniku Saveta NBS Dejanu Šoškiću pismenu ostavku na funkciju guvernera.


"Ostavka je neopoziva i podnosim je iz ličnih razloga. Molim Vas da u skladu sa članom 31. Zakona o Narodnoj banci Srbije pokrenete postupak pred odborom Narodne skupštine Republike Srbije, nadležnim za finansije, u kome će se utvrditi ispunjenost uslova za prestanak funkcije guvernera pre isteka mandata", navedeno je u ostavci.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online