Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 01.04.2014.
12:12
Srna A

Ukrajini slede godine siromaštva

Za privremeno saniranje katastrofalne ekonomske situacije Ukrajini bi odmah trebalo 20 do 30 milijardi dolara, ali ekonomisti upozoravaju da ni EU i SAD ne mogu dati toliki novac te da Ukrajinu čekaju godine rasta cena i nezaposlenosti.

Na kraju, ispaštaće narod...
 

Prema obećanjima Zapada, 27 milijardi stići će u ukrajinsku blagajnu tokom nekoliko godina, a za to vreme moraće nekoliko puta da budu smanjeni troškovi budžeta. Za 40 odsto skočiće cena gasa ove i naredne godine, a zatim će dve godine zaredom cene rasti za 20 odsto.

Stanovnici Ukrajine u proseku plaćaju za "plavo gorivo" 84 dolara za hiljadu kubnih metara. Siromašnim građanima nove vlasti obećavaju da će kompenzovati uvećane cene gasa. Ukrajinci će morati da odreše kesu ne samo za gorivo, već i za sve komunalne usluge. One će poskupeti u proseku za 50 odsto već od maja.

Pročitajte još:

* ''Rusija za tren može da uništi naftni dolar''

* Rusija i Zapad: Biznis važniji od rata

* "Preti nam bankrot zbog poskupljenja ruskog gasa"

Međutim, za razliku od drastičnog povećanja cena, prihodi građana neće rasti. U Ukrajini rastu porezi na veliki biznis, rente za korišćenje prirodnih resursa, povećavaju se akcize za pivo, duvan i alkohol i uvode porezi na bankarske uloge.

Veliko poresko opterećenje pašće na bogate Ukrajince, kojih ima oko 300 hiljada. Oni čija godišnja plata premašuje 27 hiljada dolara platiće najmanje 20 odsto prihoda. Reforme u Ukrajini nabolnije će dotaći 80 odsto stanovnika i najviše se odraziti na najnezaštićenije slojeve stanovništva.

Eksperti prognoziraju smanjenje broja radnih mesta, smanjenje plata u realnom sektoru ekonomije i povećanje cena u prodavnicama. Sve to će dovesti do porasta siromaštva u Ukrajini, a na granici egzistencije već se nalazi svaki deseti čovek u toj zemlji. Ukupno, na račun smanjenja socijalnih troškova i rasta cena, Vlada Ukrajine namerava da uštedi više od četiri milijarde dolara - navode ukrajinski i ruski mediji.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.04.2014. 12:16
A Kličko se povukao u bezbenost svoje druge domovine . Nemačke...
Utorak 01.04.2014. 12:19
demokratija donosi siromastinu, zavisnost, zaduzivanja, ucene, itd.........sami birase sami se zaglavise u neizvesnost novog svetskog poretka zloglasna eurobska prokletija....
Utorak 01.04.2014. 12:21
Биће у Украјини по оној хер Жикиној, " ...кад година изда све поскупи ал појевтини ....".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online