Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.03.2010.
12:18
Vestonline A

Prodaja Telekoma - da ili ne?

Vlada Srbije na narednoj sednici odlučuje o prodaji 40 odsto akcija "Telekoma". Biće formiran poseban budžetski fond iz kojeg će se sredstva od prodaje akcija ulagati u infrastrukturne projekte. Ministar Dinkić: "Dojče telekom" nema pravo preče kupovine.

Republička vlada je saopštila je da će na narednoj sednici razmatrati odluku o prodaji na međunarodnom tenderu 40 odsto akcija "Telekoma Srbije", koje su u svojini države.

Stručnjaci o prodaji "Telekoma"

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec očekuje da će Vlada Srbije doneti odluku o formiranju posebnog budžetskog fonda, u kojem će biti rezervisana sredstva od prodaje "Telekoma" za ulaganja u velike infrastrukturne programe.

 

Na taj način, ocenio je Bajec, Srbija bi izbegla situacije iz prošlosti kada su krupne prodaje završile u raznim oblicima potrošnje.

 

"Imali bismo situaciju pretvaranja jednog oblika kapitala u drugi, kao što su infrastrukturni programi i to je važnija odluka od same odluke da se proda 40 odsto Telekoma", zaključio je Bajec.

 

Ekonomista Milan Kovačević ocenio je da je preduzeće

"Telekom Srbija" trebalo odavno prodati, još pre ekonomske krize, ali da je sada krajnje vreme da se ponovo ubrza proces privatizacije, uključivši i javna preduzeća.

 

Kovačević je ocenio da bi najbolje bilo da država dobijeni novac od prodaje "Telekoma" uloži u stvaranje razvojne banke, uz nepomenu da se ne slaže sa idejom da se od tih sredstava napravi budžetski fond za finansiranje infrastrukturnih projekata.

 

Kovačević smatra da bi država trebalo da proda celokupni udeo koji poseduje u "Telekomu" od 55 odsto, jer se najavljenom prodajom samo 40 procenata akcija smanjuje, kako ističe, interes kupca.


Vlada će formirati poseban budžetski fond iz kojeg će se sredstva od prodaje akcija "Telekoma" ulagati u značajne infrastrukturne projekte, navedeno je u saopštenju.

Država je preko "PTT Srbija" vlasnik 80 odsto "Telekoma Srbija", a 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE, čiji je većinski vlasnik "Dojče telekom".

Narednih dana premijer Mirko Cvetković javnosti će predočiti sve detalje o prodaji 40 odsto državanih akcija "Telekoma", rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je rekao da "Dojče telekom" neće imati pravo preče kupovine.

Premijer Cvetković ocenio je da bi bilo "pametno" prodati "Telekom" ove godine i najavio da će krajem godine biti ukinut monopol na tržištu nafte i naftnih derivata.

Cvetković je ranije u intervjuu za Politiku rekao da je ukidanjem monopola na fiksnu telefoniju ove godine "otvorena suštinska mogućnost i potreba privatizacije Telekoma".

"Telekom će se prodavati na tenderu. Inače, ja sam bliži modelu da se jedan deo kompanije sada proda, a drugi deo bih zadržao u državnom vlasništvu", rekao je Cvetković.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je ponovio da će "Elektroprivreda Srbije" za sada ostati u većinskom državnom vlasništvu, a da je "Telekom", posle liberalizacije tržišta, spreman za većinsko privatno vlasništvo.

Povodom učestalih procena vrednosti srpskog telekomunikacionog giganta, rukovodstvo "Telekoma Srbija" saopštilo je juče da na tu kompaniju nije primenjiv Zakon o privatizaciji, ocenjujući da je tržišna vrednost akcija zasigurno znatno veća od svih procena koje razni stručnjaci iznose u javnost.

"Telekom Srbija" nije društveno niti javno preduzeće, nego akcionarsko društvo, zbog čega je Zakon o privatizaciji neprimenjiv. Nikako ne može biti govora o privatizaciji društva, već o prodaji određenog dela akcija društva, navodi se u saopštenju.

Poslanici različito o prodaji akcija "Telekoma"

Potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je danas da je način na koji se planira prodaja Telekoma Srbija neprihvatljiv, i da iz toga stoje politički, a ne ekonomski razlozi, jer će se novac od prodaje naći u potrošnji, pošto je državna kasa prazna.

 

Filipovski je, na konferenciji za novinare, rekla da je pritisak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) veoma veliki, pa Vlada, pošto nema mogućnosti da pokrije budžetski deficit, hoće da pribegne "nekom dobrom, oprobanom receptu, a to je prodaja državnih preduzeća koja dobro rade".

SNS: Vlada Srbije da odustane od prodaje "Telekoma"
Srpska napredna stranka zatražila je danas od Vlade Srbije da odustane od prodaje "Telekoma", "jer to nije ni u ekonomskom, ni u bilo kakvom drugom interesu Srbije i njenih građana".


Prema njenom mišljenju, razlog za prodaju Telekoma je i da se jednim delom dobijenog novca finansiraju parlamentarni izbori planirani za proleće sledeće godine.


Ona je istakla da vlast ignoriše izjave stručnjaka da nije vreme za prodaju Telekoma i da upravljački deo akcija ne treba prodavati za manje od dve milijarde evra, dok Vlada planira da to učini za milijardu.


Potpredsednik NS Jovan Marić je pohvalio predsednika Srbije Borisa Tadića što nije otišao na regionalni skup na Brdu kod Kranja i naglasio da Srbija ne sme odustati od borbe za Kosovo, jer svetska istorija poznaje slučajeve da povlačenja priznanja nezavisnosti jedne države.


Ilustrujući to primerom Zapadne Sahare, Marić je ocenio da je to najbolji putokaz da Srbija mora da bude maksimalno uporna u toj borbi i da treba sačekati mišljenje Međunarodnog suda pravde, za koje se nada da će biti pozitivno za Srbiju.


Kako se navodi u saopštenju Srpske napredne stranke za prodaju 40 odsto akcija "Telekoma" vlast nema saglasnost ni podršku opozicionih partija, sindikata zaposlenih tog preduzeća, ni građana Srbije.


"Ozbiljne ekonomske procene govore da bi za tri godine prodajom 'Telekoma' mogla da se postigne dvostruko ili čak trostruko viša cena", navodi se u saopštenju i dodaje da je u interesu građana da se "Telekom" ne proda u ovom trenutku.

Vlahović: Najpovoljniji trenutak za prodaju Telekoma


Poslanik Demokratske stranke i nekadašnji ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović ocenio je danas da je, imajući u vidu izvanredne finansijske i poslovne performanse "Telekom Srbija", najpovoljniji trenutak za prodaju te kompanije.


Vlahović je u izjavi Tanjugu rekao da u ovom momentu postoje dve mogućnosti - da država nastavi da investira u tu kompaniju i da jača njenu regionalnu poziciju ili da se ide na prodaju.


"'Telekom' u ovom trenutku ima izvanredne finansijske i poslovne performanse, što je rezultat pametne strategije razvoja koja je urađena u prethodnom periodu, zahvaljujući reigonalnom širenju. To intezivno investiranje je doprinelo da poslovne i finansijske performanse budu na najvišem nivou i da u ovom trenutku posluje vrlo profitabilno", objasnio je Vlahović.


On je rekao da će država, ukoliko namerava da u narednom periodu ta kompanija i dalje bude dominantno u državnom vlasništvu, morati da opredeli značajan nivo investicija kako bi održala njenu lidersku poziciju u regionu, ali da, imajući u vidu dugoročni razvoj telekomunikacionog biznisa, nije realno očekivati da će država izdvajati značajne svote novca za investiranje.


"Logično je očekivati da "Telekom" treba da uđe u proces privatizacije, odnosno prodaje. Ukoliko se želi da se obavi proces prodaje onda je ovo u ovom trenutku najpovoljnija situacija", istakao je Vlahović.


Vlahović je naveo da je do sada za kupovinu tog preduzeća bilo zainteresovano nekoliko telekomunikacionih preduzeća iz raznih država, te da zbog toga očekuje "intezivnu konkurenciju" u nastupajućem procesu prodaje, ukoliko država donese takvu odluku.

 

Pre prodaje trebalo bi, prema rečima Vlahovića, razrešiti ko prodaje "Telekom Srbije", da li Pošta ili država, s obzirom da Pošta ima 80 odsto akcija, način na koji će se te akcije preneti sa Pošte na državu direktno, kao i koji procenat akcija treba da bude predmet prodaje, imajući u vidu da jedan deo deonica mora da bude podeljen građanima i zaposlenima.

Poslanici Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS) ocenili su danas da bi kompanija Telekom Srbija trebala da ostane u državnom vlasništvu.


Šef poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković smatra da preduzeće Telekom Srbija treba da ostane u vlasništvu države.


"Ja imam svoj lični stav, mi u partiji nismo o tome razgovarali. Lično mislim da bi taj resurs trebao da ostane u vlasništvu države. To je najveći resurs s kojim država raspolaže, i protiv toga sam", rekao je on novinarima u parlamentu.


Prema oceni Čolakovića, država za prodaju Telekoma ima mnogo razloga, od kojih je najvažniji nedostatak budžetskih sredstava i popuna budžeta.


Šef poslaničke grupe SNS Tomislav Nikolić se usprotivio tome da država proda većinski paket akcija u Telekomu.


"Demokratska stranka je već prodala Telekom", naglasio je Nikolić.


Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović je istakao da će se radikali svim raspoloživim sredstvima u parlamentu i putem medija suprostaviti prodaji Telekoma.


On je rekao da će prodaja Telekoma naneti nezamislivu ekonomsku štetu Srbiji i ocenio da je jedini razlog za prodaju tog preduzeća finansiranje izbora koji se pripremaju za 2011. godinu.


Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da podržava privatizaciju Telekoma, ali dodao da je potrebna garancija da ta privatizacija neće biti poput prodaje Naftne industrije Srbije.


Prema rečima Jovanovića, novac od privatizacije ne sme da se koristi za neke nove izborne kampanje "koje će koštati više od dubokih i neminovnih reformi".


Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da će podržati prodaju Telekoma ako će od toga Srbija ima koristi i ako se taj novac uloži u zapošljavanje i nova radna mesta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online