Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 21.03.2014.
19:56
Beta, Srna A

EU "mozga" kako da smanji zavisnost od Rusije

Evropska unija će do juna pripremiti akcioni plan za smanjenje energetske zavisnosti pre svega od Rusije, izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Evropska unija će do juna pripremiti akcioni plan za smanjenje energetske zavisnosti pre svega od Rusije
 

"Lideri EU zatražili su od Evropske komisije konkretan akcioni plan za jun", rekao je Rompej po završetku samita EU, objašnjavajući da treba "ubrzati smanjivanje zavisnosti, pogotovo od Rusije".

Van Rompej kazao je da je to pitanje "posebno važno u kontekstu" aktuelne krimske krize i dodao da će, ukoliko EU ne učini nešto, njena zavisnost od gasa i nafte iz zemalja van Unije, dostići 80 odsto 2035. godine.

Od ukupne potrošnje prirodnog gasa u EU, 27 odsto uvozi se iz Rusije.

"Evropa mora da ubrza smanjivanje zavisnosti. Posle 64 godine od stvaranja Zajednice za ugalj i čelik (preteče EU), treba da napredujemo ka Uniji energije", rekao je Van Pompej i objasnio da se to može postići smanjenjem potrošnje, uvođenjem novih izvora energije, razvojem obnovljivih izvora i boljom povezanošću energetskih mreža Evrope - posebno Španije i Portugalije, kao i kupovinom gasa iz škriljaca, iz SAD. 

A "Južni tok"

 

EU nastavlja konsultacije sa Rusijom o "Južnom toku" i Istočnom partnerstvu, rekao je stalni predstavnik Moskve u EU Vladimir Čižov.


"EU je otkazala nekoliko predstojećih događaja, uključujući i samit Rusija-EU. Njihovom odlukom prekršeni su pravno obavezujući sporazumi o partnerstvu i saradnji iz 1994. godine", naglasio je Čižov i istakao da su istovremeno nastavljene konsultacije o Istočnom partnerstvu, prenosi ruska novinska agencija "Itar tas".

 

Prema njegovim rečima, stručnjaci su se saglasili da razmene elektronske podatke do kraja meseca. On je naglasio da su nastavljeni i razgovori o "Južnom toku".

 

"Imaćemo važne konsultacije 24. marta o integracionom procesu u Evropi. Naše kolege, koje će doći iz Moskve, uporediće evropsku i evroazijsku integraciju", precizirao je Čižov.

POVEZANE VESTI

Petak 21.03.2014. 20:17
Ѕа нафту могу да се снађу код Арапа-ово што су им већ отели, па да товаре на танкере. Са гасом је мало већи проблем, али и то није нерјешиво: -повећа се производња пасуља за око 78.000.000%. -послије конзумације, организовано и на смјене, се иде и прди у гасовод. -тако се може остварити око 0,00000000002 %потребних количина гаса који се сада увози из Русије. -могу да се ослоне на амерички гас, послије завршетка изградње гасовода преко Атлантика 2274 године Нове ере. Постоји предлог да повећају наталитет и тако остваре већи број "прдатора", али се онда и повећава потрошња, како пасуља тако и гаса. На тешким су мукама, али нека парцијална рјешења се очекују до краја овог вијека.
Petak 21.03.2014. 20:14
То ће ићи доста тешко јер би прелазак на угаљ било у супротности са њиховим еколошким стандардима.Остаје атомска енергија,а и за изградњу таквих електрана треба дуг временски период као и мораторијум у многим државама. Како год било Русија и ЕУ немогу једна без друге.ЕУ треба да се отараси Америчког политичког утицаја јер им Америка сигурно не жели добро.
Petak 21.03.2014. 20:06
MOZGAJTE ali ćete morati da poljubite u dupe PUTINA . SLAVINICE ZA NAFTU I GAS SU U NJEGOVIM RUKAMA A KAD JE TO TAKO ON JE I GAZDA . Uostalom uvek je NAJAČI KER JEBA. A OSTALI SU SAMO KEVTALI OKOLO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online