Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.03.2014.
14:39
Beta A

"Fiskalni savet kočničar reformi"

Bivši dirketor Poreske uprave Srbije Ivan Simič ocenio je da je Fiskalni savet jedan od kočničara uvođenja elektronske uprave u Srbiji.

Ivan Simič ošto kritikovao rad fiskalnog saveta

"Po mom mišljenju, jedan od kočničara uvođenja elektronske uprave je Fiskalni savet koji tvrdi, a to su rekli i meni, da onlajn fiskalne kase nisu potrebne, jer zbog njih neće doći do povećanja poreskih prihoda", rekao je on za "Sinergiju", list Nacionalne alijanse za
lokalni ekonomski razvoj (Naled).

Prema rečima Simiča, u Fiskalnom savetu tvrde i da treba sprečiti uvođenje elektronskog poslovanja, koje je predviđeno za 1. jul ove godine, jer poreski obaveznici u Srbiji nisu informatički pismeni u dovoljnoj meri da bi mogli da pređu na elektronsko poslovanje.

"Ja se sa time ne slažem. Srpski narod je sposoban i spreman za predviđene promene, a elektronsko poslovanje je apsolutno neophodno i neizbežno, samo je pitanje vremena kada će ono zaživeti u praksi. A što više to budemo odlagali, to je lošije po nas", rekao je bivši direktor Poreske uprave Srbije.

Došao kao Dinkićev pomoćnik

Na čelu Poreske uprave Srbije Simič je bio od februara do 24. decembra 2013. godine. Kao poreski stručnjak iz Slovenije došao je u Srbiju u avgustu 2012. godine, na mesto savetnika tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića.

On je naveo da će elektronsko poslovanje omogućiti bolju kontrolu podnošenja obračuna, plaćanja poreza, zatim bolji i brži kontakt sa poreskim obveznicima i, kako je istakao, doprineće da se greške kod unosa prijava svedu na minimum.

Prema rečima Simiča, Srbija mora u elektronskoj komunikaciji da preskoči 10 i više godina da bi došla na nivo nekih drugih zemalja kada je reč o radu poreskih uprava.

On je dodao da je za njega kada je došao na čelo Poreske uprave u Srbiji najveće iznenađenje bilo da su među najvećim poreskim dužnicima mnoge državne firme, državne ustanove i firme čiji su vlasnici ili uticajni političari ili njihovi prijatelji.

Simič je istakao da je Poreskoj upravi Srbije, kad je bi na njenom čelu, uspelo da sa uvođenjem "nulte tolerancije" uvede iste kriterijume za blokadu računa ili odlaganje plaćanja poreza za sve.

Kako je istakao, budžet pune i održavaju pre svega oni koji redovno plaćaju porez i njima je potrebno zahvaliti za njihov doprinos..

Petak 21.03.2014. 22:49
Kada cemo se probuditi i svatiti da je sve oko nas samo iluzija i laz. privatizacije (porobljavanje), investicije(robovlasnicko orudje), investitori (robovlasnik), reforme (zakoni na ruku robovlasniku), EU (pisac zakona), datum (odbrojavanje do pocetka kraja), krediti (duznicko ropstvo), Kosovo je Srbija (Kosovo je izgubljeno), zaposljavanje (stavljanje okova kod istih investitora), stezanje kaisa (ukidanje prava na osnovne ljudske potrebe). Tako bi trebalo da pocne jedan zivotni recnik!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online