Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 19.01.2014.
21:47
B92 A

10 opasnosti koje prete svetu u 2014.

Svetski ekonomski forum objavio je izveštaj o globalnim rizicima koji nam prete u 2014. godini.

Na listi su se našli rizici ekonomske prirode, ali i oni koji su u vezi sa ekologijom i klimatskim promenama.

Biće para k'o blata... a blata nigde
 


1. Fiskalna kriza u vodećim svetskim ekonomijama

Fiskalna kriza se kroz ceo izveštaj provlači kao najveći rizik u 2014. godini . Velike privrede i dalje ostaju ugrožene dok mnoga manja tržišta poslednjih godina beleže rast što bi moglo doliti ulje na vatru finansijske krize, a fiskalna kriza u nekom od velikih privrede vrlo bi lako mogla imati globalni uticaj.


2. Visoka nezaposlenost

Pronaći posao jednako je teško i u velikim ekonomijama kao i u onim manjim, a nezaposlenost najviše pogađa mlade - u nekim zemljama nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 procenata, a veliki problem predstavlja i "podzapošljavanje" odnosno zapošljavanje mladih na pozicijama za koje su previše kvalifikovani pri čemu se mahom radi o poslovima niskog kvaliteta.
 

Ne umemo da upravljamo zalihama vode

3. Nestašica vode

I mnogi ekološki problemi dospeli su na ovu listu, među njima se kao najveći rizik javlja problem vode koji nastaje kao posledica lošeg upravljanja ionako skromnim zalihama, ali i kao posledica prevelike kompetitivnosti na tržištu.


4. Nesrazmera u primanjima

Efekat koji finansijska kriza ima na kupovnu moć srednje klase u velikim ekonomskim sistemima u kombinaciji sa polarizacijom prihoda u manjim privredama predstavlja još jedan veliki rizik koji nam preti u 2014. godini.

 

5. Nestašica hrane

Ovaj rizik usko je povezan sa klimatskim promenama i ekstremnim vremenskim pojavama usled kojih će izvori kvalitetnih i adekvatnih namirnica postati nepouzdani ili čak presušiti.


6. Sve češće ekstremne vremenske pojave

Kao posledica ranije navedenih klimatskih promena javljaju se sve češće ekstremne vremenske pojave kao što su suše ili velike poplave. Takvi bi događaji u 2014. godini mogli dovesti do velikih bezbednosnih rizika poput nestašice hrane te političkih i društvenih nestabilnosti.

Zeznuli su Rusi klimu, 'mesto leta šalju zimu...
 


7. Pad sistema globalnog upravljanja

Ovaj rizik najviše je povezan sa svim ostalim rizicima iz ovog izveštaja. Slabe ili neadekvatne globalne institucije i mreže u kombinaciji različitim političkim i nacionalnim interesima mogu predstavljati prepreku u saradnji pri suočavanju sa globalnim rizicima.

8. Neprilagođavanje klimatskim promenama

I dok se već godinama poziva na hitne poteze kako bi se smanjila emisija gasova sada je već postalo potrebno prilagoditi se klimatskim promenama koje su nas zadesile. Neuspeh u prilagođavanju tim promenama najviše ide na štetu onih najslabije razvijenih zemalja.

9. Kolaps velikih finansijskih institucija

I pet godina nakon propasti "Leman bradersa" mnogi strahuju za stabilnost banaka. Ova investiciona banka bankrot je proglasila 2008. godine, a postoji mogućnost da se ovaj scenario ponovi i u slučaju neke druge finansijske institucije i to ove 2014. godine.


10. Duboka politička i društvena previranja

Previranja na društvenom ili političkom planu u nekim zemljama bi mogle uzrokovati gubitak poverenja između građana i države što će na kraju dovesti do unutrašnjeg nasilja, globalne nestabilnosti, kolapsa države pa čak i vojnog sukoba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.01.2014. 22:02
Samo jedna i najveća opasnost preti celom svetu, a to su zapadni pohlepni bankeri i svetska elita koji nam već stotinama godina kroje sudbinu a sad izgleda smatraju da kroz sve ono gore navedeno definitivno svedu čovečanstvo na njima prihvatljiv broj budućih robova.
Nedelja 19.01.2014. 22:09
Ma jok,bice blagostanje kada udjemo u EU.Evo bugari,rumuni..uzivaju.Drzavu rasprodasmo zarad laznog obecanja,mi nemamo prave narodne politicare vec lopove i izdajnike.EU nece od nas napraviti bogate vec robove,sta cemo mi njima da pariramo.Bogate zemlje EU su zauzele svoje cvrste polozaje i mi balkanske zemlje,kao privezak bicemo i vecite sluge.
Ponedeljak 20.01.2014. 08:44
Najviše ipak zabrinjava ako ponestane zdrave pijaće vode.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online