Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.01.2014.
13:17
B. Đokić - Vesti A

Dijaspori skuplji uvoz polovnjaka

Srpska carina od nove godine primenjuje novi, značajno izmenjeni model carinjenja vozila, ne bi li na taj način sprečili korupciju prilikom uvoza polovnih automobila. Konkretno, novine će u nekim situacijama povećati cenu carina i poreza za 500 do 600 evra, u zavisnosti od vozila!

Dobro se vežite, da ne "padnete" kad vam kažu kolika je carina za vašeg ljubimca na četiri točka
 

Iako je glavni cilj ovih mera sprečavanje korupcije na carini, to će posredno najviše koštati sugrađane iz dijaspore koji će carinjenje svojih vozila plaćati znatno više.

Naime, do sada su vozila čija vrednost na fakturi izaziva sumnju carinika procenjivana po katalogu vrednosti evropskih zemalja. To je izazivalo korupciju, jer su uvoznici onda odlazili u carinarnice gde imaju "svoje ljude", koji su koristili kataloge cena iz zemalja EU koje su najpovoljnije.

Od nove godine koristi se u celoj Srbiji samo katalog Auto-moto saveza Srbije kako bi se to sprečilo, što u isto vreme i povećava cenu carine. To znači da će se na primer za punto star desetak godina, u odnosu na skorašnje, povećati dažbine za 150 do 200 evra, a za golf 5 za 400 do 500 evra. Kolika je razlika u kataloškim procenama u EU i Srbiji dobili smo na primeru u carini.


- Naši sunarodnici iz inostranstva ukoliko žele da svoje vozilo uvezu u Srbiju, ocarine i prebace na srpske tablice moraju da ponesu i ugovor o kupovini. Ako su kupili novo vozilo, pa posle nekoliko godina odlučili da ga uvezu, porezi i carine se umanjuju za godine eksploatacije. Međutim, ukoliko carinik posumnja da se cene iz

Većina faktura falsifikati

Tokom prošle godine Uprava carina je obavili preko 1.900 provera faktura o kupovini polovnih automobila. Za samo 85 njih potvrđeno je da su fakture validne u državama gde su vozila kupljena. Ostale su falsifikati i lažne fakture. U carini napominju da će im i dalje kao osnov za dažbine biti cena u fakturama, ali ako posumnjaju da je lažna onda će se koristiti kataloški procenjena vrednost vozila.

fakture na slažu sa realnim cenama, koristiće se cenovnik iz kataloga AMSS-a - kažu u Upravi carina.


Na taj način praktično svi sugrađani iz dijaspore koji uvoze svoje automobile, koje su koristili u zemljama gde žive, u Srbiju plaćaće carinu i poreze po kataloškoj vrednosti kako bi se izbegla korupcija carinika. Iako će, kako kažu stručnjaci, u suštini uvoz vozila poskupeti za pomenutih 500 do 600 evra u proseku za neka vozila je nov način računanja bolji.


Tako se prema katalogu zemalja EU audi A3 2008. godište, kupljen od dilera, procenjuje na 11.344 evra, dok katalog AMSS-a procenjuje na 8.413 evra. Sitroen C4 iz 2008. godine je u EU procenjen na 6.260 evra, dok je u Srbiji procenjen na 4.273 evra. S druge strane mercedes avantgarde iz 2001. godine je u EU procenjen na 3.739 evra, a u Srbiji na 4.289 evra.

POVEZANE VESTI

Subota 18.01.2014. 14:56
citavi timovi parazita danima smisljaju nacin kako da opeljese dijasporu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online