Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.01.2014.
13:25
Beta A

Svetska banka: Ekonomija polako staje na noge

Globalni ekonomski rast, koji je u 2013. godini iznosio 2,4 odsto, u ovoj godini će, kako se očekuje, porasti na 3,2 odsto, dok se u 2015. godinu očekuje rast od 3,4 odsto, navela je Svetska banka u svojoj Globalnoj ekonomskoj prognozi koja izlazi dva puta godišnje.

U dokumentu se navodi da bi ekonomski zamah koji postoji u zemljama poput SAD i Japana mogao doprineti bržem rastu u zemljama u razvoju. Predstavljajući glavne podatke u dokumentu, glavni ekonomista Svetske banke Kaušik Basu rekao je da su izgledi za globalnu ekonomiju takvi da ne treba očekivati komplikacije.

Biće bolje, kaže Svetska banka

"Čudan je svet u kojem živimo, kada vest da će ekonomska situacija pred nama biti jednolična predstavlja dobru vest", rekao je Basu i dodao da to, ipak, nije iznenađujuće, ako se ima u vidu da se to događa nakon godina ekonomskih problema.

U izveštaju se navodi da, iako su rizici za globalnu ekonomiju manji, oni nisu prestali i uključuju fiskalnu nesigurnost u SAD, produženi period oporavka u evrozoni i moguće neuspehe u kineskoj politici restrukturiranja. Iz Svetske banke rekli su da je odluka centralne banke SAD da počne da smanjuje svoje intervencije na tržištu, poznate kao kvantitativno popuštanje, "dobrodošla jer odražava sve uverljivije znake da je
samoodrživi oporavak u toku".

Iz banke dodaju da će globalne kamatne stope najverovatnije polako rasti i do sredine 2016. godine dostići nivo od 3,6 odsto. Kada je reč o Japanu, u izveštaju se ističe da su "velike doze" fiskalnih i monetarnih podsticaja izazvale jak ciklični rast, ali da će za održavanje tog rasta biti neophodno izvršiti strukturne reforme.

Po navodima Svetske banke, u evrozoni banke su dosta uradile na soptvenom restrukturiranju, ali taj sektor i dalje je slab. U izveštaju se takođe ističe da, uprkos tome što je ekonomski rast u zemljama u razvoju bio relativno slab i iznosio oko 4,8 odsto, taj rast je tokom proteklih meseci jačao, što je delimično bilo odraz većeg rasta u visoko razvijenim zemljama, ali i odraz oporavka od ranije slabosti u velikim srednje razvijenim zemljama poput Indije i Kine.

Kada je reč o regionalnim trendovima, iz Svetske banke očekuju konstantan rast u regionu istočne Azije i Pacifika, umeren rast u regionu Latinske Amerike i Kariba, a zastoj se očekuje u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike zbog tamošnjih društvenih i političkih sukoba.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.01.2014. 13:54
Mozete da zapisete da se zastoj za sigurno nastavlja i na Balkanu, ako ne bude gore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online