Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 11.01.2014.
22:57
RTS A

Zašto samo Lidl dolazi? Zašto niko neće na srpsko tržište?

San srpskog potrošača je veliki izbor robe i niske cene. Na javi je ipak, drugačije, malo tržište, niska kupovna moć i nekoliko lanaca koji diktiraju cene. Dolazak nemačkog trgovinskog lanca "Lidl" do kraja godine gotovo je izvestan, najavljuju iz Vlade. Upravo zbog siromašnog tržišta i male kupovne moći srpskih potrošača, drugih zainteresovanih, kažu, nema.

Puni rafovi, ali mala kupovna moć
 

Udruženje za zaštitu potrošača smatra da će građani boljitak u novčaniku osetiti tek kada u Srbiju dođe više konkurentnih trgovinskih lanaca.

Nadležni tvrde da se priprema teren za dolazak velikih investitora.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić kaže da treba da dođe više od jednog lanca u istom trenutku jer tada bi to bila utakmica.

"Bojim se da će dolazak samo jednog marketa, kakav god on bio potpuno se prilagoditi stanju, jer trgovci su tu da bi ostvarivali zaradu. Zašto on ne bi prodavao po cenama po kojim prodaje konkurencija ako već misli da može i time ostvaruje dodatnu zaradu", naveo je Nikolić.

Da situacija na srpskom tržištu nije sjajna, pokazuje i podatak da je prošle godine promet u maloprodaji bio manji za 5, 6 odsto nego 2012. Ove godine procenjuje će da će potrošnja opasti za 7,5 odsto.

Državni sekretar u ministarstvu trgovine Dragovan Milićević rekao je da ukupna kupovna moć srpskog tržišta za osnovnim proizvodima je oko šest - sedam milijardi evra.

"Trgovinski lanci drže tu oko četiri - pet ostalo su STR i naravno pijace. Tako da siromašno tržište i mala kupovna moć su u suštini glavni razlozi zašto ovde do sad nije došao ni jedan ozbiljan diskontni lanac", kaže Milićević.

Veličina tržišta, kupovna moć građana, politička stabilnost, kolebanje deviznog kursa, porezi, birokratija i korupcija su stavke koje zanimaju investitore dok odlučuju da li će ući na neko tržište. Potrošače pak zanima da li će trgovine doći sa jeftinijom robom.

Ekonomista Saša Đogović rekao je da ukoliko žele da pridobiju potrošače to će najbolje učiniti kroz zdrav konkurentski odnos i kroz širi asortiman proizvoda i naravno kvalitetniji i na taj način pridobiti potrošače i očuvati i povećavati svoj promet.

"Ja sam sasvim siguran da svaki tržišni igrač koji je ozbiljan i nastupa na ovom tržištu to zna i sagledava i neće ići na nekom nadziđivanje cena ili njihovo zamrzavanje na visokom nivou", rekao je Đogović.

U teoriji, na osnovu donetih zakona, srpsko tržište je spremno za investitore. Međutim, u praksi to mnogo teže ide, slažu se upućeni. Samo čekanje na građevinsku dozvolu i velika administracija često su prepreka postavljanju kamena temeljca za novi trgovinski lanac.

POVEZANE VESTI

Subota 11.01.2014. 23:14
Zar ljudi nisu svesni da kada Lidl dođe onda će se u Srbiji i njemačko mleko i njemačko meso prodavati tako da će ionako posustala srpska poljoprivreda još više urušiti a Srbija jos siromašniji postati!
Subota 11.01.2014. 23:28
ne kupujte ove hemikalije..sta ima lepse od kacamaka sa sjenickim sirom,izdrobljene proje u domace mleko,,popare,kajmaka.tursije,domaceg ajvara..meso i ne treba mlogo da se jede,to je izvor zdravlja !!
Nedelja 12.01.2014. 13:51
Srbima se sprema da pojedu nemačka govna. Na zdravlje nam bilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online