Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.03.2010.
08:16
RTS A

Oprez kada podižete gotovinski kredit

Asocijacija potrošača Srbije sprovela je, metodom "tajni kupac", istraživanje ponuda najtraženijih, gotovinskih kredita. Utvrđeno je da se finansijske usluge u Srbiji nude pod nedovoljno jasnim uslovima i da ugovori dozvoljavaju različita tumačenja. S druge strane, potrošači su nedovoljno i neadekvatno informisani o svojim pravima i načinima da ih ostvare.

Pod kojim uslovima može da se dobije 400.000 dinara keš kredita i na koliko godina, koliko se često i na osnovu čega može menjati kamata, da li su službenici ljubazni, da li je moguće dobiti ugovor pre potpisivanja - ta pitanja tajni kupci postavili su službenicima novosadskih i beogradskih filijala 10 najvećih banaka.

Dešava se da banke ne budu jasne u vezi sa informacijama o kreditima, dok potrošači nisu dovoljno informisani o svojim pravima
 


"U bankama su uglavnom bili ljubazni, zainteresovani, ali informacije nisu bile potpune ni jasne. Tako da, kad je seo i složio sve, kupac nije mogao da se odluči", rekla je Borislava Dejanović iz Asocijacije potrošača Srbije.


Narodna banka je krajem prošle godine posebnom odlukom obavezala banke da jasnije prikazuju uslove pod kojima pružaju usluge, jer je centar za zaštitu korisnika finansijskih usluga za godinu dana dobio više od 1.500 prigovora. Oko 80 odsto njih, odnosilo se na rad banaka.

Pored novih zakona kojima će biti regulisano tržište, na bolji položaj potrošača u Srbiji trebalo bi da utiče i primena prelaznog trgovinskog sporazuma.
 

Na osnovu toga u udruženjima potrošača očekuju da se građanima ubuduće daju preciznije informacije o uslovima i rizicima zaduživanja.


Najviše prigovora odnosi se na povećanje kamatnih stopa, prevremenu otplatu kredita, refinansiranje, valutnu klauzulu, revalorizaciju duga rastom cena na malo, a zatim slede prigovori na depozite i platne kartice, rekla je Radica Dimitrijević iz NBS.
 

Potrošačima smeta što banke prodaju sporne kredite firmama koje se bave uterivanjem dugova, a da o tome ni ne obaveste dužnika. Takođe, banke nude besplatno otvaranje računa ili izdavanje kartica, a onda naplaćuju njihovo gašenje.
Krediti su skupi, a sav rizik poslovanja prebacuje se na krajnjeg korisnika - to su kako kažu potrošači, nepoštene odredbe.


"U Srbiji se ne poštuje osnovni princip Evropske unije. Te nepoštene odredbe unapred su definisane i one su automatski ništavne na sudu. Uggovor opstaje samo ako može bez njih, što je veliki problem", rekla je predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov.


"Moramo da uskladimo zakone sa evropskim, da pristupimo edukaciji potrošača, ali i pružalaca usluga", rekla je pomoćnik ministra trgovine Ljiljana Stanković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online