Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.11.2013.
14:45
Beta A

"Ekonomski forum imaće efekta na razvoj Srbije"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je u Bukureštu pozitivno ocenio Ekonomski forum Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, i rekao da smatra da će taj skup uticati i na razvoj Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić na Ekonomskom forumu Kine
 

Na skupu su i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Estonije, Litvanije, Makedonije, Poljske, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Rumunije i Kine. Dačić je istakao da među učesnicima vlada pozitivna atmosfera i želja da privuku kineske investicije i projekte.

"Cilj Srbije povećanje energetske efikasnosti"

Ministarka energetike Srbije
Zorana Mihajlović izjavila je da su glavni ciljevi razvoja srpske energetike otvaranje i razvoj tržišta energije, povećanje
energetske efikasnosti i učešća obnovljivih izvora energije u bruto
finalnoj potrošnji na 27 odsto do 2020. godine. Ona je istakla da je u sadašnjoj fazi procesa evropskih integracija za Srbiju od posebnog značaja članstvo u Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope. Mihajlović je naglasila da Srbija ima značajan potencijal da poveća energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije, ali da to nije dovoljno za zadovoljenje celokupnih energetskih potreba
zemlje, naročito ukoliko srpska privreda želi da se razvija.

Zbog toga je, kako je navela, neophodno koristiti sve raspoložive resurse na ekološki održiv način, uključujući i ugalj, kao najznačajni energetski resurs Srbije.

"Srbija je jedina od ovih 16 zemalja u kojoj se to već ostvaruje na delu", rekao je Dačić, podestivši da su u toku izgradnja novog bloka termoelektrane Kostolac, mosta Zemun-Borča preko Dunava i deonice auto-puta ka Crnoj gori, a mnogo je drugih projekata "o kojima smo razgovarali i o kojima ćemo tek razgovarati sa našim kineskim prijateljima".

Dačić je istakao da je jedan od glavnih rezultata skupa dogovor Kine, Mađarske i Srbije o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta i o njenom prilagođavanju za saobraćaj vozova veće brzine.

Kako je rekao, Srbija nikada nije menjala odnos prema Kini, a Srbija i Kina su prijatelji i strateški partneri.

"Imam utisak da je u razgovoru s premijerima drugih zemlja glavno pitanje upućeno nama bilo 'Kako ste uspeli da do sada imate tako dobre i balansirane odnose i sa Kinom, i sa Rusijom, i sa EU?' i to je, valjda, suština i način dobrog vođenja politike: da pre svega vodimo računa o našim nacionalnim i državnim interesima", naveo je Dačić.

On je rekao da je uveren da će konferencija u Bukureštu pdostaći na razvoj Srbije i otvoriti mogućnost za mnoge regionalne projekte. Dačić je dodao da je izneo predlog da iduće godine premijer Kine poseti Srbiju i otvori most Zemun-Borča.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online