Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 20.11.2013.
15:53
Beta A

"Ako privreda potone, i banke će sa njom, pa i cela država"

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić izjavio je da su nelikvidnost i nesolventnost najveći problemi srpske privrede koji moraju što pre da se reše. Kako je rekao, nelikvidnost privrede raste i predstavlja veliki rizik po finansijsku sigurnost poslovnih banaka, jer preti da potopi ceo finansijski sistem u državi.

Nelikvidnost privrede raste, što predstavlja veliki rizik po finansijsku sigurnost poslovnih banaka, jer preti da potopi ceo finansijski sistem u državi: Sertić
 

- Ukoliko se problemi ne reše u kratkom roku, postoji opasnost da se virus koji se nalazi u sektoru privrede prelije na banke, što bi svima donelo ozbiljne nevolje", ocenio je Željko Sertić za Magazina Bisnis.

Sertić je kazao da su mnoga preduzeća zadužena do ivice svojih mogućnosti, imaju problem sa vraćanjem starih i ne mogu da dobiju nove kredite, dok sa druge strane, stroga regulativa ograničava korišćenje drugih instrumenata, kao što su mikro krediti od novih finansijskih institucija koje bi mogle da pomognu privredi.

Predsednik PKS-a je istakao da je o tom ozbiljnom problemu razgovarao i s bakama i s privrednicima, ocenjujući da ga nije moguće separatno rešiti.

- U pronalaženje izlaza mora da se uključi država, i Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede, u saradnji sa centralnom bankom, kazao je Sertić i objasnio da reforme koje su pokrenute ne mogu da daju rezultate preko noći i da će sledeća godina biti ključna za odlučne rezove zahvaljujući kojima će se u Srbiji stvoriti nov ekonomski i poslovni ambijent.

- Uz strukturne reforme za čije sprovođenje je potrebno više vremena, tu su i četiri zakona - novi zakon o radu, novi zakon o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju. Svi zajedno omogućiće resetovanje srpske privrede, ocenio je Sertić. Nakon toga, dodao je, država treba da kroz nadzor i efikasnost inspekcijskih organa te procese učini efikasnim, odlučnim i transparentnim.

Na pitanje za koje strateške pravce razvoja privrede se zalaže PKS Sertić je kazao da su to pre svega energetika, savremena poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane, prerađivačka industrija, prvenstveno finalnih proizvoda, i građevinska industrija koja za sobom vuče više od trideset delatnosti. Istakao je da je veoma važan razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija koje mogu da budu značajan zamajac u budućnosti, kao i da ozbiljan potencijal postojiu u turizmu.

Predsednik PKS je najavio i da će biti reformisan ceo komorski sistem u kojem trenutno postoje Privredna komora Srbije, dve pokrajinske, jedna gradska i 16 regionalnih komora koje funkcionišu potpuno nezavisno.

- PKS nema nikakav uticaj ni na jednu od ovih komora. Naš kapacitet kao važne nacionalne institucije mora biti drugačiji. Zato idemo na reformisanje celog komorskog sistema da bi on bio jedinstven i efikasan, kazao je Sertić.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 16:56
Господине председниче Привредне коморе,за твоју информацију наша привреда је одавно потонула...а и ми са њом!То јес' са вама политикантима који сте кумовали пропасти целе српске привреде!
Sreda 20.11.2013. 17:42
Тебе треба укинути јер не требаш никоме, а ко ти даје плату за нерад нек добро размисли.
Sreda 20.11.2013. 18:12
Nije ni čudo što nam je privreda u kolapsu. Vlada, političari i mediji trube kako će na EU izvaditi iz problema. Samo mi nije jasno kako nas može spasiti onaj ko nas je i uveo u probleme. Dok god tražimo pomoć od njih nama nema spasa. Spas ćemo naći kada shvatimo da on nikog ne treba očekivati pomoć nego da se trebamo okrenuti sebi i po onoj narodnoj, use i u svoje kljuse. Protežirati privredu proizvodnog tipa, nepomagati trgovinama, nagrađivati inovacije, nepomagati gubitnicima nego pomagati uspešne su samo neke smernice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online