Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 11.11.2013.
11:23
24sata.rs A

Jeftinije grejanje na struju od centralnog

Temperature će od danas u Srbiji biti u padu, pa grejna sezona faktički tek počinje. Najjeftinije će proći oni koji se greju na drva. Ipak, najveće troškove za zagrevanje imaće domaćinstva koja koriste lož-ulje i propan butan gas. Čak je i grejanje klima-uređajima povoljnije od centralnog, ali pod uslovom da imate savremenu klimu.

Najjeftinije će proći oni koji se greju na drva
 

Da bi građani zagrejali 50 do 60 kvadrata, za drva treba da izdvoje od 30.000 do 50.000, a za ugalj od 43.000 do 46.000 dinara, i to pod uslovom da su dovoljno ogreva nabavili ranije. Oni koji koriste lož-ulje moraće da plate neverovatnih 170.000 dinara, dok bi oni koji odluče da se greju na struju trebalo da budu oprezni ako ne žele da im računi skoče do neba.

Miloš Mitrović, stručnjak za energetiku, objašnjava da se grejanje na struju isplati samo za grejna tela koja akumuliraju toplotu.

- Potrošači se zavaravaju ako misle da kaloriferi i grejalice koji koštaju oko 2.000 dinara mogu da im donesu uštedu, jer na kraju plate znatno veće račune. TA peći, napunjene noću kada je struja jeftina, isijavaju tokom dana toplotu, dok prostorije počinju da se hlade čim grejalica prestane da radi, objašnjava on i dodaje da grejanje na TA peć košta oko 40.000 dinara ako se ona uključuje samo noću, dok cena skače za oko 20.000 dinara za one koji se dogrevaju u toku dana.

Isti račun za grejanje i kad je -20 i kada je +40

Jedan od skupljih načina grejanja je i centralno jer samo uvođenje ovog sistema košta oko 2.000 evra. Za one koji se greju na ovaj način mesečni račun je nešto veći od 6.000, ali se on plaća svih 12 meseci u godini, pa košta više od 70.000 dinara, što ga čini jednim od skupljih vidova grejanja.

Poslednjih godina građani sve više koriste i klima-uređaje, koji su pogodniji i ekonomičniji od bilo koje grejalice. Problem sa starijim modelima klima-uređaja su niske spoljašnje temperature, kada se spoljašnji aparat ledi. Međutim, savremeni klima-uređaji sa inverter tehnologijom (koristi kompresor s promenjivim brojem obrtaja) omogućavaju ekonomični rad i pri niskim spoljašnjim temperaturama. Samo aparati sa inverterom sigurno mogu da rade i zagreju stan i kada je spoljna temperatura ispod nule.

- Inverter reguliše rad kompresora, a samim tim i potrošnju struje, pa je rad uređaja koji ga poseduje ekonomičniji. Dve klime “dvanaestice”, sa inverterom, za šest meseci, ako jedna radi 24 sata, a druga samo 12, potroše struju vrednu više od 50.000 dinara, kaže Mitrović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.11.2013. 12:33
ja se secam kada je krenula trka poskupljenja grejnih derivata .. prvo je krenula ta fama oko struje da MORA da se stedi, jer nema struje , da bi naterali ljude da ne tose struju za grejanje dizali su cene u nebesa, naravno to je povuklo cenu drva i uglja- tako da je to mrtva trka posle je krenuli zone zelena plava crvena koje nije nista drugo nego nezakonito podizanje cene struje po principu sto vise trosis to vise placas po jedinici kilovata e onda su ljudi krenuli na gas jer je bio najjeftiniji. danas posle svega i svacega,posle 13 godina ja ne znam sta je najjeftinije za grejanje ali znam da gas nije , mazut nije , ugalj nije.. nit je struja nit su drva .. najbolje je za sve nas da zimu
Ponedeljak 11.11.2013. 13:46
I postojanije, reklo bi se. Centralnog u ovoj godini nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online