Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.03.2010.
12:29
E. V. A

Otadžbini pola milijarde evra

U toku protekle decenije dijaspora je u Srbiju uložila oko 550 miliona dolara i zaposlila 22.000 građana, uglavnom u oblasti proizvodnje i usluga. Država je prepoznala značaj ovog ulaganja, pa pokušava da razgrana tu mrežu investicija, otkloni administrativne probleme na koje se naši investitori žale i u domaći biznis privuče što više povratnika.

Mlašan Dinkić uručuje nagradu Miloradu Matiću

Dijaspori se pomaže odličnom logistikom, a osim regionalne mreže, unutar Privredne komore otvorene su i kancelarije za dijasporu pri lokalnim samoupravama. Srđan Bošković, savetnik u Centru za dijasporu Privredne komore Srbije, kaže za "Vesti" da dijaspora tako pravovremeno dobija informacije, pa su na ovaj način srpski investitori iz inostranstva privilegovani u odnosu na druge.
 

U Srbiju ulažu ne samo njeni građani koji žive u inostranstvu, već i oni sa prostora bivših republika, mahom Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ulaže se u sve vrste poslova, ali kako je već rečeno, najviše u proizvodnju i usluge.
 

- Ko se napolju bavi proizvodnjom, ovde prenosi tehnologiju, proizvodi po nižoj ceni i izvozi najčešće u državu iz koje dolazi. Oni koji imaju manji kapital otvaraju rodbini uslužne radnje i tako obezbeđuju egzistenciju familiji - kaže Bošković.
 

I dalje se najviše investira u rodni kraj. Tako su privrednici iz dijaspore najmasovnije otvarali kompanije u reonima Kraljeva, Novog Sada, Čačka, Požarevca, Jagodine, Smedereva, Zaječara i Negotina.
 

- Najviše ih imamo iz Nemačke, SAD, Švajcarske, Austrije, Kanade, Australije i Švedske. Počev od političkih promena 2000. godine, investitori iz dijaspore su u mala i srednja preduzeća uložili oko 550 miliona dolara. To je jednako zbiru svih ostalih stranih direktnih investicija ako se izuzmu prihodi od privatizacije - objašnjava značaj ovih ulaganja Srđan Bošković.
 

U skladu sa značajem ovih ulaganja, u junu će biti formirani Skupština dijaspore i Srba u regionu, a potom Ekonomski savet za dijasporu koji će predložiti i poreske olakšice, povoljne kredite i druge stimulativne mere. Od 80 opština u Srbiji prikupljeni su najatraktivniji potencijalni investicioni projekti koji će u saradnji sa regionalnim privrednim komorama biti predstavljeni dijaspori. Tako, između ostalog, Agrobanka planira da ove godine razvije banku dijaspore, sa ciljem da se našim zemljacima u inostranstvu omoguće što jeftiniji finansijski transferi.
 

Samo neki od naših građana u dijaspori koji su proteklih godina ulagali u Srbiji jesu i Alinka Zavorski iz Švedske i Milorad Matić iz Italije. Alinka Zavorski je u Šidu, odakle su joj roditelji, sa suprugom osnovala kompaniju "LABB". Ova firma se jedina u svetu bavi proizvodnjom čipovane ambalaže za transport voća i povrća. Godišnje proizvede 1,2 miliona gajbi, a planira osvajanje tržišta EU. Milorad Matić, koji je radio u Italiji, pre tri godine u Kraljevu je započeo proizvodnju ultralakih aviona različitih tipova koji već lete u Italiji, Francuskoj, Španiji i Rumuniji. Krajem prošle godine od SIEPA je dobio priznanje za najbolji izvozni proizvod.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online