Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.10.2013.
08:52 >> 13:26h
RTS A

"Rušenje divljih objekata na proleće"

Od proleća naredne godine neće biti dozvoljena "divlja" gradnja u Srbiji, a nelegalno izgrađeni objekti biće srušeni, najavljuje ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić.

Od proleća naredne godine neće biti dozvoljena "divlja" gradnja u Srbiji: Ilić
 

Ilić je za RTS naveo da građani koji imaju privatne kuće do 300 kvadratnih metara, lokale do 100 metara kvadratnih i vikendice do 200 kvadratnih metara i koriste ih za lične potrebe, moraju da plate oko 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti) takse za upis u katastar.

Ilić je podsetio da će proces upisa nelegalno izgrađenih objekata u katarstar, po sadašnjim uslovima, trajati do kraja 2014. godine.

- Ako administracija bude pravila probleme građanima koji žele da upišu nekretnine u katastar, oni treba da se jave Ministarstvu građevine, čije će ekipe i

Prijava protiv Đilasa

Ilić je podsetio da je lično podneo krivične prijave protiv nekih gradonačelnika u zemlji, među kojima i protiv sada bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, zbog nelegalne gradnje na njihovoj teritoriji.

Ipak, te prijave nisu procesuirane zato što nadležne službe nisu obavile svoj posao, tvrdi Ilić.

inspekcijske službe ići na teren i rešavati probleme na licu mesta, pojasnio je.

Ilić: Legalizacija jednaka za sve

Kada je reč o troškovima legalizacije objekata, Ilić je naveo da će svaka opština određivati cenu i dužinu otplate, kao i olakšice za one građane koji su samodoprinosom ili svojim ličnim sredstvima finansirali izgradnju komunalne infrastrukture. Prema njegovim rečima, opštine su nadležne za naplatu troškova legalizacije objekata, prema odluci Ustavnog suda.

Opštine će taj manjak prihoda naplatiti porezom na imovinu, kada ona bude legalizovana, objasnio je Ilić i dodao da opština ima pravo da socijalno ugrožene, samohrane roditelje i druge socijalno ugrožene kategorije stanovništva oslobodi dela troškova legalizacije.

- Ono što se ne može legalizovati, kao što su bespravno izgrađeni objekti u nacionalnim parkovima, moraće kad-tad da se ruše, upozorio je Ilić i dodao da su i pojedine deonice auto-puteva građene u ranijem periodu bez građevinske dozvole.

Besplatne dozvole s novim zakonom

Odgovarajući na pitanje da li će novi zakon o planiranju i izgradnji ubrzati izdavanje dozvola, Ilić je rekao da će ta dozvola biti besplatna i izdavaće se na jednom šalteru za najviše 30 dana.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar, a do sada je podneto oko 720.000 prijava za upis nelegalno izgrađenih objekata.

Utorak 01.10.2013. 10:19
BUDIMO REALNI . Ovo je samo pritisak na narod da prijavi svoje kuće kako bi im država poslala UPLATNICE ZA POREZ . ZABOLE državu za građane i njihove kuće . DRŽAVA TRAZI FORMULU KAKO DA OTME ŠTO VIŠE PARA OD NARODA .
Sreda 02.10.2013. 12:46
LAZ!!! Lino sam u process legalizacije dug period, jedva sam uspeo da sredim papirologio, predate mi se u opstini gubio nekoliko puta jednoga pola godine nisam imao uvid gde je predmet, a sada na kraju posle dobijene upotrebne dozvole cekam uknjizbu dve ipo godine!!! Drzava je nesposobna da ovaj proces zavrsi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online