Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.09.2013.
16:10
RTS A

Jeftiniji gas u oktobru?

Zbog septembarskog poskupljenja gasa većina toplana traži i povećanje cena grejanja od najmanje pet odsto. Međutim, kako RTS saznaje u Ministarstvu energetike, prema svim proračunima, gas bi u oktobru trebalo da pojeftini. Ministarstvo energetike preporučilo je toplanama da otpišu kamate i omoguće reprogram dugova za grejanje. U Udruženju toplana obećavaju da će svi daljinski sistemi poslušati preporuku i dopustiti otplatu duga na šest do 36 mesečnih rata.

Gas bi trebalo da pojeftini zbog tržišnih usklađivanja  (Foto: Ilustracija gasovoda)
 

"Ako znamo da se Beogradskim elektranama duguje sedam milijardi dinara od strane stanovništva, onda mora da se nađe način, a jedan od predloga je zaista reprogram i odnosi se i na većinu gradova u Srbiji", rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, planirano je da prvog oktobra, pre grejne sezone, budu svi obavešteni o mogućim problemima kada je reč o toplanama.

"Pokušaćemo da održimo energetsku stabilnost, ali postoje dve, tri toplane koje moraju da imaju bolju saradnju i sa lokalnom samoupravom i državom", rekla je ministarka.

Struja neće poskupeti... do nove godine

U Gradskom sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i Upravi za energetiku Beograda, potvdili su da traže način kako domaćinstvima da odobre plaćanje dugova za grejanje na rate.

Međutim, problem u Beogradu je što se grejanje naplaćuje objedinjeno sa drugim komunalnim uslugama preko uplatnice Infostana i nije moguće reprogramirati samo obaveze za grejanje. U pripremi je mehanizam reprogramiranja dugovanja za sve komunalne usluge koje su u sistemu objedinjene naplate i građani će ubrzo biti obavešteni o tome. Interes grada Beograda je da omogući stimulativnu naplatu. Jasno je da će srazmerno učešću iznosa za grejanje na uplatnicama, najveći deo tako prikupljenih sredstava otići Beogradskim elektranama i taj novac biti iskorišćen za plaćanje duga Srbijagasu.

U Kragujevačkoj Energetici, koja je u restrukturiranju i nije gradsko preduzeće, ponudili su reprogram najvećim dužnicima.

"Građani koji su tuženi poslednjih 12 meseci svoje obaveze mogu da regulišu na pet rata, ali moraju da plaćaju tekuće obaveze. To su malo stroži uslovi nego što je Ministarstvo preporučilo", rekao je Zoran Jovanović, član gradskog veća za komunalnu privredu Kragujevca.

Uz već odloženo plaćanje duga za struju, građanima je reprogram dobro došao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online