Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.09.2013.
12:25
Beta A

"Državo, pomozi! Dokle da plaćamo tuđe dugove?"

Oko 200 radnika "Kruševacputa" izašlo je u protestnu šetnju kruševačkim ulicama tražeći od državnih organa da preispitaju poslovanje preduzeća u poslednjih pet godina. Od bivšeg vlasnika traže da skine blokadu u koju je preduzeće ušlo jer je bilo jemac za njegove druge firme.

Nezadovoljni radnici "Kruševacputa" (Foto: Ilustracija)

"Ovo je poslednji apel. Prevashodni cilj ove šetnje je da državni organi dođu u "Kruševacput", prispitaju poslovanje i razloge zbog kojih smo mi u problemu da ne možemo da egzistiramo i radimo samostalno", rekao je novinarima predsednik Samostalnog sindikata u tom preduzeću Marjan Milojević.

Dodao je da preduzeće može da se stabilizuje ukoliko "Europark" (firma bivšeg vlasnika) skine blokadu, te "Kruševacput" počne samostalno da posluje, umesto sadašnje situacije u kojoj je prinuđen da dobija i završava poslove ali i da ih naplaćuje preko drugih firmi.

Kazao je i da je gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić, na jutrošnjem zboru radnika obećao da će pomoći u rešavanju problema, da je direktor saglasan da situacija mora da se razreši te da se očekuje da uskoro račun "Kruševacputa" bude odblokiran, a da će, ukoliko se to ne desi, sindikat preduzeti radikalnije mere.

Račun "Kruševacputa" je, prema ranijim navodima sindikata, blokiran krajem aprila, zbog jemstava za firme bivšeg vlasnika, Milojice Markovića.

"Europark", čiji je Marković vlasnik, kupio je "Kruševacput" 2008. godine, usledilo je, prema navodima sindikata, smanjivanje broja zaposlenih sa 620 na oko 200, uzimanje kredita za druge firme, za koje je kruševačko preduzeće bilo jemac, te naplata od ovdašnjih putara, jer su pravi dužnici bili u blokadi. "Kruševacput" je zato sredinom 2011. godine, kada je bio u blokadi za 360 miliona dinara, prodat firmi MBA Miljković, potom se zadužio za 6,2 miliona evra kako bi se odblokirao, jedno vreme je poslovao stabilo, ali kako su stalno stizale nove rate na osnovu jemstava na naplatu, u aprilu je ponovo ušao u blokadu.

U sindikatu preduzeća su naveli da su poslednju primili junsku platu, da od maja više ne radi menza koja je pripremala obroke za radnike na gradilištima, te da zaposleni dve godine nisu dobili zaštitnu opremu.

Radnici su tokom današnje protestne šetnje, od sedišta firme u industrijskoj zoni od centra, nosili tarnsparente "Ne želimo NIBENS 2", "Da Europark vrati oteto", "Tužioci postupite po prijavama". 

POVEZANE VESTI

Utorak 10.09.2013. 19:18
У бајбокану са мућкарошима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online