Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.08.2013.
12:59 >> 15:11h
Beta A

Simpo će ponovo biti u rukama države

Rukovodstvo Simpa prihvatilo je u ponedeljak predlog odlazećeg ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića da se poreski dug tog preduzeća pretvori u akcije države. Time bi država postala većinski vlasnik te kompanije, sa udelom od oko 70 odsto, saopštilo je Ministartvo finansija i privrede.

Dogovor na vidiku: Mlađan Dinkić i članovi Poreske uprave na sastanku sa rukovodiocima Simpa
 

Simpo se obavezao i da će od ponedeljka, 26. avgusta, redovno plaćati sve poreze državi i doprinose radnicima, o čemu će biti potpisan poseban protokol i upućen Vladi na potvrđivanje.


Rukovodstvo Simpa je na današnjem sastanku s Dinkićem najavilo da će do kraja ove nedelje uplatiti dug za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, čime bi se stekli uslovi da Poreska uprava deblokira račun kompanije. To je, kako je saopštilo Ministarstvo finansije, pre svega u interesu 5.000 radnika u Simpu.


Poreska uprava Srbije je u petak, 23. avgusta, blokirala račun Simpa čiji je ukupan dug po osnovu poreza i doprinosa 4,88 milijardi dinara.


"Sva preduzeća u Srbiji, mala i velika, državna i privatna, moraju imati potpuno isti poreski tretman. Zato je bilo neophodno da se i kompanija Simpo konačno uvede u sistem redovnog plaćanja poreza i doprinosa", piše u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.


Dodaje se da su to ministarstvo i Poreska uprava, na čelu sa njenim direktorom Ivanom Simičem, uspeli da "sa stoprocentnim uspehom uvedu nultu toleranciju neplaćanja poreza" i da se taj princip i ubuduće mora poštovati bez izuzetaka.

Dobro za Simpo, loše za državu?

Savetnik za stana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da je pretvaranje poreskog duga kompanije za proizvodnju nameštaja Simpo iz Vranja u akcije države dobro za tu firmu, ali je loše kao državna praksa.
 

Da li je rešen problem za 5.000 radnika, a napravljena muka za sve ostale Srbe?

"Ovakva praksa nipošto se ne bi smela produžavati. Treba istražiti i da li je bilo zakonskog osnova i za ovakvo postupanje Simpa. Dugogodišnjim opraštanjem poreskog dugovanja Simpo je ’naviknut da lošije radi’. Da nije oslobađan plaćanja poreza tako dugo, a po mojim informacijama bez zakonskog osnova, jer nije bio preduzeće u restrukturiranju, verovatno bi se u Simpu više zapinjalo i tražio način da smanje rashodi i povećaju prihodi", rekao je Kovačević agenciji Beta.

 

Kovačević je istakao i da je moguće da će država biti dodatno oštećena, nakon što se uporedi nominalni iznos duga sa nominalnom vrednošću kapitala, koji često može biti "naduvana". On smatra i da država neće moći da nađe strateškog partnera za Simpo, kao što je to urađeno sa Zastavom iz Kragujevca i Fijatom.


"Simpo ima veliki asortiman različitih proizvoda zbog čega je teže da ta kompanija kao celina nađe strateškog partnera. Lakše ga je bilo naći dok država nije bila suvlasnik", rekao je Kovačević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 14:29
A jel to Dinkicevo vlasnistvo????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online