Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 15.08.2013.
08:51
telegraf.rs A

Stros Kan može da spasi Srbiju, ali ne i Hrvatsku

Hrvatski ekonomski stručnjaci kažu da bi Dominik Stros Kan, bivši predsednik MMF-a, kao ekonomski savetnik srpske Vlade mogao da da krila srpskoj ekonomiji. Istovremeno, ti stručnjaci smatraju da bi sličan savetnički angažman stranih stručnjaka u Hrvatskoj bio apsolutno neizvodljiv.

Dominik Stros Kan
 

Stros Kan je danas sigurno jedan od boljih makroekonomista, posebno u području monetarnih i javnih finansija, smatra Ljubo Jurčić, predsednik Hrvatskog društva ekonomista.


- Još pre seksualne afere pokušao je da promeni smer politike MMF-a, od neoliberalističke prema većoj društvenoj korisnosti ekonomije. Nije čuvao isključivo bankarski i finansijski sektor, nego je ukazivao i na potrebu realne ekonomije, zaposlenosti, povećanja proizvodnje itd. Neki misle i da mu je afera nameštena zbog tog smera koji je hteo da ostvari - kaže Jurčić.

Stros Kan ima osećaj za društvenu odgovornost, a Srbija je izrasla u socijalizmu, gde je bar nominalno bilo tog osećanja.


- Ako je suditi prema potezima koje je Stros Kan najavljivao u MMF-u, on bi se uklapao u duh srpskog društva i srpske ekonomije. Srbi imaju relativno dobru industrijsku politiku, ali problem je što ona ne može za godinu dana da reši probleme javnog duga i visoke nezaposlenosti. Ali, ako bi Stros Kan mogao da spovede deo onoga što je najavljivao u MMF-u u oblasti javnih finansija Srbije, posebno u monetarnoj politici, Srbija bi uz sve navedeno uz njegovu pomoć za 3-4 godine mogla da bude stabilna rastuća ekonomija - rekao je Jurčić.


S druge strane, Hrvatska još nije ulovila temelje državnog ekonomskog sistema. Ona nema samopouzdanje i samopoštovanje koje ima srpska politika, napominje Jurčić, koji objašnjava da Hrvatska, za razliku od Srbije, nema nikakvu industrijsku politiku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.08.2013. 09:21
Kana je namestio Sarkozi jer je Kan hteo da se kandiduje za predsednika Francuske a to"smotanom kralju bez krune"nikako nije odgovaralo.
Četvrtak 15.08.2013. 10:06
Stros Kan je iz MMF-a sklonjen zbog reformi koje je hteo da sprovede. Socijalista po ubeđenju hteo je da reformiše MMF i da stavi akcenat na privredni rast, povećanje proizvodnje i povećanje zaposlenosti kao dugoročni plan za izalazak iz globalne recesije. Naravno to znači da monetarna stabilnost mora da bude ostavljena po strani (Fridmanova škola i dolar kao rezervna valuta da oslabi). U najkaraćem roku nameštena mu je seksualna afera (vrlo amaterski) i kao naslednik postavljena Kristin Lagard. Stručnjak koji je čitav radni vek provela u multinacionalnim kompanijama zastupajući interese krupnog kapitala (čak i vodećeg proizvođača oružja Lokid Maritna). Sve je jasno!
Četvrtak 15.08.2013. 21:29
Neka hvala ljepo, uzmite ga vi, pa vi umete bolje da fafate, liberalno ekonomski....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online