Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 08.08.2013.
18:19
Beta A

Niska cena šljiva pokrenula proizvodnju rakije

Niska otkupna cena šljiva u regionu Šapca, od oko devet dinara po kilogramu, kao i mali broj zainteresovanih kupaca, primorali su proizvođače da peku rakiju, saopštila je šabačka Direkciji za poljoprivredu.

Šljiva rodila kao luda, a prejetina da bi se prodavala
 

U regionu Šapca šljivici su na više od 1.000 hektara, a ovogodišnji rod je do 30 tona po hektaru.

Direktor Direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović kazao je Beta da su već proradili kazani - "lampeci" koje meštani zovu i "vesele mašine".

"Šljiva 'julska lepotica' se prošle godine prodavala za 30 dinara po kilogramu, a ove oko 10 dinara, te je i ona završila u kazanu, umesto u konzumnoj prodaji. Sa drugim sortama situacija je još gora, cena otkupa pada, dok su troškovi ove godine viši - prosečna berba košta četiri dinara po kilogramu i to bez prevoza", objasnio je Srdanović zašto je pojačana potražnja za "lampecima".

Procenjuje se da u 50 sela u okolini Šapca ima više od 300 "lampeka", ali nijedna registrovana destilerija, iako postoji šest licenciranih proizvođača alkoholnih pića. Meštani koji se bave tim poslom naplaćuju svoj rad "u naturi" do dva litra "po kazanu".

Prosečna zapremina "lampeka" je 100 do 150 litara, a destilacija traje do dva sata. Šljiva se prethodno drži u buradima 21 dan, a da bi proces fermentacije bio brži dodaje se do 10 procenata šećera. Dnevno je moguće "ispeći" desetak kazana rakije.

U Pocerskim selima navode da "nije svaki lampek isti" i da su rakije bolje ako su kapak i lula kroz koju alkohol prolazi posle isparavanja, od "ženskog bakra". Poljoprivrednik Miroljub Panić objašnjava da je "muški bakar" tamnije boje, skoro zelen, a da je "ženski bakar" crvene boje.

"Ti su kazani skuplji, a rakiju može da ispeče svako. Teško je omašiti kada je kazan dobar i ako se ne pretera sa dodavanjem šećera u šljivu", navodi Panić.

Cena takve "vesele mašine" je oko 1.500 evra.

Petak 09.08.2013. 10:16
Rešenje je u sušarama. Koliko god da proizverdemo suvih šljiva sve može po dobroj ceni da se plasira na svetsku pijacu. Ako neće država da ih izgradi mogu i sami voćari da se udruže - kao direktni proizvođači i izvoznici. Sušare nisu velika investicija niti neka visoka tehnologija i vrlo se brzo povrati kapital uložen u njih.
Četvrtak 08.08.2013. 19:02
A jabuke i kruške rodile kao nikada, najgora opcija je pečenje rakije od tog silnog voća. Rakija nikada nije donela ničeg dobrog nikome.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online