Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.07.2013.
11:06
rts.rs A

Prosperitet Pacifika ili hegemonija SAD?

U Azijsko-pacifičkom regionu u toku je finalizacija Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), velikog sporazuma o slobodnoj trgovini koji bi trebalo da okupi 12 zemalja sa obala Tihog okeana koje produkuju 40 odsto ukupnog svetskog domaćeg bruto proizvoda i na svojim plećima nose trećinu svetske trgovine.

Predsednik SAD Barak Obama
 

TPP se smatra instrumentom koji će nadoknaditi nedostatke Svetske trgovinske organizacije (STO) gde, zbog suprotstavljenih interesa razvijenih i zemalja u razvoju, nije ostvaren vidan pomak definisanju regulativa međunarodne trgovine.

Pregovori o uspostavljanju transpacifičkog sporazuma o trgovini počeli su pre pet godina i do sada je održano 18 pregovaračkih rundi.

Poslednja od njih organizovana je ovog meseca u Maleziji i tokom nje, sa velikim zakašnjenjem, uglavnom zbog protivljenja domaćeg poljoprivrednog sektora, pregovorima je pristupio Japan, treća najveća svetska ekonomija. Sledeća runda zakazana je za kraj avgusta u Brunejima.

Mračna strana TPP-a

Inicijativa SAD

Inicijator i glavni pokrovitelj transpacifičkog projekta za uklanjanje nacionalnih tarifa i zakonskih ograničenja na međunarodnu trgovinu su Sjedinjene Američke Države.

Po saopštenju američkog ministarstva za trgovinu namenjenom domaćoj javnosti, TPP je okvir za trgovinu i investicije čiji je cilj da unapredi kompetitivnost, proširi trgovinu i investicije sa robusnim ekonomijama azijsko-pacifičkog regiona i promoviše najvažnije američke principe u vezi sa radničkim pravima, zaštitom životne sredine i tranparentnošću. Američka administracija objavila je i želju da se pregovori za zaključenje regionalnog sporazuma završe do kraja ove godine. Zemlje regiona poput Južne Koreje, Japana, Australije, Kanade, Meksika, Perua, Čilea, Malezije i drugih, nadaju se većem pristupu velikom američkom tržištu i rastu izvoza, odnosno podizanju ekonomskog rasta za jedan do dva procenta godišnje. Više zemalja Azijsko-pacifičkog regiona već su uspostavile međusobne bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini koje predstavljaju jednu vrstu prethodnice TPP-a.

Iako donosi velika obećanja o stimulaciji ekonomskog rasta i rastu zaposlenosti, TPP izaziva i nemali otpor u dalekoistočnim zemljama, uglavnom od strane poljoprivrednika koji smatraju da će biti izloženi bankrotu zbog ukidanja vladinih subvencija i otvaranja domaćeg tržišta poljoprivrednim gigantima kao što su SAD, Australija i Kanada.

Lekari i grupe građana u azijskim zemljama ukazuju i na odredbe sporazuma koje obećavaju strože propise u vezi intelektualne svojine i daju preferencijale velikim farmaceutskim, uglavnom američkim, kompanijama, što bi moglo da sa lokalnih tržišta potisne jeftine generičke lekove i znatno poskupi lečenje velikog broja bolesti.

TPP nailazi i na otpor radnika iz automobilske, mašinske i električne industrije u samim Sjedinjenim Državama, koji strahuju od ukidanja tarifa na uvoz proizvoda iz tih oblasti iz Japana i Južne Koreje.

Najveći opšti prigovori na račun TPP-a koji dolaze iz Azije su da je on instrument za ostvarivanje interesa velikih američkih kompanija i politički motivisana strategija za ograničenje ekonomskog i političkog uticaja Kine u regionu.

Naime, protivnici TPP-a tvrde da se američka vlada u stvaranju nacrta sporazuma koji je iznet na pregovarački sto i definisanju pravila pregovora oslonila na konsultante iz nekoliko stotina američkih kompanija, pre svega velikih korporacija poput Volmarta, Monsanta, Ševrona i Ekson Mobila, čime je omogućila direktno lobiranje monopolista i krupnog kapitala.

Time se pod imenom liberalizacije trgovine i stvaranja radnih mesta, zapravo, na mala vrata uvodi monopol i realna mogućnost da ove gigantske američke korporacije samelju lokalne firme u malim pacifičkim zemljama.

Takođe, pojedini azijski komentatori upozoravaju da Kina, najmnogoljudnija zemlja sveta i druga svetska ekonomija, uopšte nije pozvana da učestvuje u ovim važnim pregovorima o budućnosti regiona čiji je ona centralni stub.

Ovi komentatori tvrde da TPP ograničava nadležnosti nacionalnih vlada i centralnih banaka i tako direktno narušava državni suverenitet, uvodeći zemlje Azije pod američku ekonomsko-političku kontrolu, sve u cilju izolacije Kine.

Oni ističu da SAD sa 320.000 vojnika u Azijskopacifičkom regionu i bazama u Australiji, na Filipinama, američkim pacifičkim ostrvima i Japanu, već poseduje izuzetno snažnu vojnoplitičku pesnicu, te da bi TPP fukcionisao kao ekonomska pesnica koja upotpunjava američku hegemoniju u regionu.

Ipak, treba uzeti u obzir da vlade zemalja istočne i jugoistočne Azije u čvršćem ekonomskom povezivanju sa SAD pored eventualne dobiti u smislu povećanja izvoza i ekonomskog rasta, vide i mogućnost za ekonomsku diversifikaciju i smanjenje svoje zavisnosti od Kine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online