Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.02.2010.
20:46
RTS A

Skuplja struja od ponoći

Cena struje od ponedeljka, 1. marta, za domaćinstva biće skuplja 11,5 odsto, a za privredu osam odsto. Iz Elektroprivrede Srbije poručuju da je viša cena struje neophodna jer stabilan rad energetskog sistema mogu da obezbede samo iz naplate.

Vlada Srbije odobrila je EPS-u da cena struje od 1. marta bude veća za domaćinstva 11,5 odsto, a za privredu osam odsto.

I dok je građanima struja i pre poskupljenja bila skupa, u EPS-u kažu da je viša cena neophodna jer samo tako mogu da obezbede stabilan rad energetskog sistema.
 

Poskupljenje važi za sve zone, a poskupljuju sve stavke u računu.

EPS: Struja najjeftinija u Evropi

 

U EPS-u podsećaju da sa cenom oko pet evrocenti za kilovat sat i posle poskupljenja Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi. U poređenju sa susedima, tri puta je jeftinija nego u Mađarskoj, od Hrvatske dvostruko, četiri evrocenta jeftiniju od Rumunije, a tri od Bugarske. Ako je neko olakšanje, domaćinstva se bar mogu nadati jasnijim računima na kojima će se tačno videti šta plaćaju.

Većina domaćinstava ima trofazno brojilo, primera radi, za njih nova cena kilovat sata u zelenoj višoj tarifi je 4,42 dinara, u plavoj 6,62 dok je crvena duplo skuplja od plave, čak 13,25 dinara.

Cene su četiri puta niže ukoliko se noću koristi jeftinija struja. Na to treba dodati i porez.

Direktor Direkcije za distribuciju struje u EPS-u Životije Jovanović rekao je da za stan od 50 kvadrata gde nema grejanja na struju, to će biti poskupljenje od 200 dinara, a za one koji se greju na struju naravno preko termoakomulacionih peći, to će biti oko 800 dinara.

Tačnu računicu videćemo već na martovskom računu, jer grejna sezona traje još najmanje mesec i po.

Evidencija u elektrodistribucijama pokazuje da i dalje najredovnije plaćaju penzioneri i oni sa nižim primanjima.

Potrošači za utrošenu struju duguju gotovo 60 milijardi dinara, od toga domaćinstva 34 milijarde. Brojke ukazuju da najveći deo tog duga EPS potražuje od malog broja višegodišnjih neplatiša.

Nebojša Stanković iz Leskovačke elektrodistribucije rekao je da postoje dužnici sa preko 100.000 dinara međutim postoje i oni sa preko 10 milion dinara to nije samo na području Leskovca, već cele elektroprivrede, i dodao je da su u pitanju vrlo teško naplativa dugovanja.

Bez jeftine struje vikendom

Dok bi potrošačima dobro došlo vraćanje jeftine struje vikendom, u EPS-u objašnjavaju da bi im to obezvredilo poskupljenje za 30 odsto, a i tehnički je neizvodljivo.

Većina distribucija nema daljinsko očitavanje pa je to, kažu, ozbiljan problem, jer su uređaji za to skinuti sa uklopnih satova zbog primene tarifnog sistema.

"Kod više od milion i po kupaca bi ponovo morali da dođemo i postavljamo te takozvane jahače kako bi smo omogućili da oni imaju vikend tarifu", rekao je

Životije Jovanović.

On je naglasio da ne bi bilo velike uštede jer bi se potrošnja iz radnih dana preselila za vikend i imali bi smo ozbiljne probleme da obezbedimo i snagu i energiju za vikend.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.02.2010. 22:16
Zamislite kakvi bi neredi bili u Francuskoj ili u Grckoj da se desava ovo sto ce se od ponoci desiti kod nas!!!!! Mi smo izgleda otupeli na samare od strane drzave! Svako moze da k..ra ovaj narod do mile volje! Treba se okupiti i demonstrirati zbog ovoga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online