Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.06.2013.
12:43
RTS A

"Datum pregovora će doneti više od 200 miliona € godišnje"

"Precizan datum za početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom biće vetar u leđa srpskoj ekonomiji, ali ne treba očekivati da će odluka o datumu doneti neke dramatične promene, kaže profesor Mihajlo Crnobrnja sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Mihajlo Crnobrnja
 

Crnobrnja je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da će ukoliko Srbija ne dobije precizan datum za početak pregovora sa EU ili ako taj datum ne bude u neko skorije vreme, to odraziti na priliv stranih investicija.

"To će se odraziti na naš kreditni rejting, a moguće je da ćemo skuplje plaćati kredite", rekao je Crnobrnja.

Prema njegovim rečima, ukoliko dobijemo precizan datum, "to nam daje vetar u leđa i brod može nešto bolje da krene".

Crnobrnja je rekao i da je dobijanje datuma više psihološki nego ekonomski efekat za investitore, koji znaju da se pred Srbiju postavljaju mnogo strožiji uslovi, nego pred zemlje koje su ranijih godina ulazile u EU.

"Uslovi za nas su postali sve teži i sve strožiji zato što Evropska unija uči na svojim greškama. Neke zemlje su ranijih godina primljene, a nisu bile pripremljene", rekao je Crnobrnja.

On smatra da odluka o datumu neće doneti neke dramatične promene, pogotovu ne na neki kraći rok.

Govoreći o novcu iz predpristupnih fondova EU, Crnobrnja je rekao da Srbija sa dobijanjem datuma, može da očekuje da sa sadašnjih 200 miliona evra godišnje, pomoć iz fondova poraste na 250 do 300 miliona, ali samo ukoliko imamo spremne projekte. On kaže i da ne treba očekivati veći priliv novca iz fondova, jer EU već ima određen budžet.

"Ukoliko bi na primer sutra postali punopravni članovi EU, sredstva iz fondova bi se povećala, sa 200 miliona, na čak dve milijarde evra, znači 10 puta više", objasnio je profesor Crnobrnja.

On smatra da Srbija zarad popravljanja poslovne klime treba da se skoncentriše na giljotinu propisa i da "treba da promenimo situacije ovde zbog nas".

Crnobrnja misli da danas nije dan "D" za Srbiju i da smo mi sami napravili tu atmosferu, jer ulazimo u jedno novo stanje u pristupanju Evropskoj uniji.

"Nije važno koji je datum, da li je 15. septembar, 15. oktobar, novembar, decembar ili 15. januar", rekao je Crnobrnja.

Prema njegovim rečima Srbiju je u očekivanjima da će dobiti datum podržao jedan broj ministara iz Evropske unije.

"Ni Francuska, ni Nemačka, ni Italija, ni Velika Britanija, ni Španija se nisu oglasile kao Miroslav Lajčak, austrijski zvaničnici ili neke druge manje zemlje. Znate u Evropskoj uniji su svi jednaki, samo su neki malo jednakiji. Nemačka je ta koja je jednakija", zaključio je Crnobrnja.

POVEZANE VESTI

Petak 28.06.2013. 13:05
Doneće Vama lopovima, a srbiji ništa. I tebi su to naručili da kažeš.
Petak 28.06.2013. 18:21
Možda će Srbiji datum pregovora doneti 200 miliona eura ali recite koliko će Srbija izgubiti ulaskom u EU. Ja ne vidim da kod suseda koji su ušli u Eu cvetaju ruže. Radna mesta stvaraju se tehnološkim razvojem a ne stranim investicijama. Navešću dva primera: prvi je naša železara u Smederevu koju naši ljudi nisu sposobni voditi jer to ne znaju pa se čeka strani investitor. Fabrika auta u Krragujevcu nije mogla raditi dok nije došao strani investitor. Priča o stranim investitorima kao spasu Srbije je glupost. Srbija treba da radi aute bolje od talijana pa nam onda ne treba strani investitor.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online