Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.06.2013.
11:42
rts.rs, Beta A

Tabaković: Država će jačati dinar

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je kurs domaće valute sada stabilan, ali ističe da nesmotrene izjave pojedinaca mogu da utiču na slabljenje dinara.

Dinar je stabilan: Jorgovanka Tabaković, guverner Narodna banke Srbije
 

"Dinar će ojačati država koja će sve više usklađivati svoje prihode sa rashodima", rekla je Tabakovićeva, gostujući u RTS-ovoj emisiji "Oko". Guvernerka NBS obećava da će dati sve od sebe da oscilacije domaće valute ne budu nagle i da ne štete privredi i građanima.

"Nije dobro da prodamo Telekom samo da bismo pokrili deficit"

Upitana o eventualnoj prodaji državi "Telekoma", guvernerka je ocenila da nije dobro prodavati tu kompaniju samo da bismo pokrili deficiti.

"Volela bih da 'Telekom' ostane konkurentan u tržišnoj utakmici sa ostalim učesnicima u toj oblasti, ali sve teže tu trku održava, jer u priči o privatizaciji, sve se manje ulaže, što nije dobro", rekla je Tabakovićeva.

Upitana da li će inflacija biti planiranih 5,5 odsto, Tabakovićeva je rekla da veruje da će tako biti osim u slučaju izuzetno loše godine u poljoprivredi zbog suše ili drugih vremenskih nepogoda.

"Očekujem da inflacija u oktobru, ako se ne desi nešto nepredviđeno, a tu ne podrzumevam izbore, bude u granicama cilja četiri, plus minus jedan", rekla je guvernerka NBS.

Tabakovićeva je rekla da će u slučaju da inflacija bude ispod 5,5 odsto Narodna banka Srbije voditi "relaksiraniju monetarnu politiku". Kada je reč o visokim kamatama na bankarske kredite i sve većem broju građana koji ne mogu da otplaćuju kredite, Tabakovićeva je podsetila da su banke usvojile preporuke Narodne banke o pomoći građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima.

"Broj problematičnih kredita u evrima je daleko manji nego u švajcarskim francima i zato smo preuzeli ulogu da ujednačimo uslove", rekla je Tabakovićeva.

"Vlada Srbije danas ne usvaja mere za uštede u budžetu"

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da ne veruje da će Vlada Srbije danas utvrditi konačni predlog mera kojima će biti postignute
uštede u budžetu. Tabakovićeva je novinarima u Republičkom fondu za zdravstveno
osiguranje rekla da je moguće da do kraja ove nedelje bude precizirano koji budžetski izdaci će biti smanjenji, što će biti ugrađeno u rebalans ovogodišnjeg budžeta.

 

Sastancima čelnika vladajuće koalicije o mera štednje redovno prisustvuje guvernerka NBS. Prema najavama iz Vlade, ove nedelje će biti utvrđen predlog
rebalansa budžeta, kojim će biti utvrđen deficit od 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

POVEZANE VESTI

Utorak 18.06.2013. 15:20
Sta da se jaca odnsno do koje cifre? Ima li ona u glavi koja je to gornja granica vrednosti dinara u odnosu na evro? Ako misli da je to 110 onda je to KRADJA ista onakva kao sto su akcije luke Beograd pokraden u razlici... umesto 1.774 dinara akcije su prodate po ceni od 800 dinara. To znaci da evro koji realnu vrednost naspram dinara od 120 za jedan e. je sve izmedju nerealno i kao sto rekoh KRADJA u drugom pakovanju(ili ti na druhi nacin). Vucicu obezbedi mesto i za tvoju miljenicu guvernerku i sve one koji su obezvredili evr. i dozvolili da zbog takve pogubne ekonomske politike cene u odnosu na primanja budu najveca u evropi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online