Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.06.2013.
01:50
Vesti A

Preko Abu Dabija do najdaljih Srba

Etihad Airways, nacionalna aviokompanija Ujedenjenih Arapskih Emirata (UAE) nastaviće razgovore sa Jat Airwaysom o ulaganju vlasničkog kapitala u srpskog nacionalnog avioprevoznika. Inicijalni Memorandum o razumevanju (IMU) između Etihad Airwaysa i Vlade Republike Srbije je potpisan u Beogradu u ponedeljak.

Velibor Vukašinović (levo) i Džejms Hogan na potpisivanju Memoranduma o razumevanju
 

Detalje o daljem razvoju predstavili su Džejms Hogan, predsednik i glavni izvršni direktor (CEO) kompanije Etihad Airways, i Velibor Vukašinović, v.d. generalnog direktor Jat Airwaysa na prekjuče održanoj konferenciji za medije.


Odluka o investiciji će zavisiti od uspešnog završetka sveobuhvatnog procesa uvida u poslovanje i pregleda dokumentacije i biti podložna svim neophodnim odobrenjima od strane regulatornih vlasti i bordova svake od kompanija, kaže se u saopštenju sa konferencije za medije.


Gospodin Hogan je tom prilikom izjavio:


- Rano je za konačnu objavu, ali smo uzbuđeni zbog budućnosti i radujemo se istraživanju mogućnosti za mnogo dublje strateško komercijalno partnerstvo sa Jat Airwaysom, objavivši da će dve aviokompanije sada intenzivirati razgovore o nastojanjima da se kroz saradnju dalje integrišu njihove mreže i pomogne Jat Airwaysu da postigne efikasnost, poveća prihode i smanji troškove i dodao: - Kako smo već pokazali sa našim manjinskim vlasničkim ulaganjima u ostalim aviokompanijama, značajne kontinuirane uštede mogu se postići kroz zajedničke inicijative. To uključuje obuku pilota i posada, gorivo, osiguranje, i sporazume o nabavkama i održavanju za zajedničke tipove motora.


Objava Inicijalnog memoranduma o razumevanju dolazi nakon uvođenja dnevnih letova kompanije Etihad Airways između Abu Dabija i Beograda koji su otpočeli u subotu, 15. juna. Već sada postoji snažna podrška za nove letove od strane poslovnog i sektora turizma, posebno u Kini, Australiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i procenti popunjenosti kabina nastavljaju da rastu.


- Lokacija matične baze Etihad Airwaysa, Abu Dabi, idealna je za povezivanje srpskih zajednica iz svih delova sveta, uključujući one na Bliskom istoku i u Australiji. Kako se partnerstvo između Etihad Airwaysa i Jat Airwaysa bude produbljivalo, i nove codeshare destinacije budu dodavane, nadam se većem broj putnika u saobraćajnim mrežama obe aviokompanije. Ovo će dodatno povećati zajednički saobraćaj između partnera Etihad Airwaysa, aviokompanije Airberlin i Jat Airwaysa, koji će preko Berlina povezati Beograd i Čikago, grad sa brojnom srpskom etničkom zajednicom'', rekao je gospodin Hogan.


V. d. generalnog direktora Jat Airways Velibor Vukašinović je prilikom potpisivanja Memoranduma rekao:


- Sa velikim zadovoljstvom uspostavljamo ovu saradnju između Etihada Airwaysa i Jat Airwaysa. Počastvovani smo činjenicom da je Etihad Airways, nacionalna aviokompanija Ujednjenih Arapskih Emirata i jedna od najboljih kompanija na svetu, uspostavila direktan vazdušni saobraćaj između Abu Dabija i Beograda. Drago nam je što je Jat Airwaysu data prilika da stavi svoj kod na letove koje obavlja Etihad Airnjadžs i mi ćemo sada biti codeshare partneri i razvijati proizvode na tržištu u cilju povećanja broja putnika i uspostavljanja bliskijih odnosa između naših zemalja.


Beograd je četvrta od šest novih destinacija uključenih u saobraćajnu mrežu Etihad Airwaysa tokom 2013. godine, nakon što su u martu uvedeni letovi za Vašington, u maju za Amsterdam i za Sao Paolo početkom juna.


Razmena kodova za letove po svetu

Na osnovu inicijalnog sporazuma o zajedničkom saobraćaju, Jat Airways stavlja svoj JU kod na novouvedene letove na relaciji Abu Dabi - Beograd, a svoj kod će dodati i na letove ka još 21 destinaciji u saobraćajnoj mreži Etihad Airwaysa. Zauzvrat, Etihad Airways će svoj EY kod stavljati na 23 leta koje Jat Airways obavlja u Evropi.

Sporazumom o zajedničkom saobraćaju, nakon pribavljanja zvaničnih vladinih i regulatornih odobrenja, Jat Airways će staviti svoj JU kod na letove Etihad Airwaysa za Abu Dabi i dalje do Bangkoka, Pekinga, Brizbejna, Čengdua, Čikaga, Kolomba, Ho Ši Mina, Islamabada, Johanezburga, Karačija, Kuala Lumpura, Kuvajta, Lahora, Njujorka, Melburna, Sejšela, Šangaja, Singapura, Sidneja, Toronta i Vašingtona.


Zauzvrat, nakon pribavljanja zvaničnih vladinih i regulatornih odobrenja, Etihad Airways će staviti svoj EY kod na letove Jat Airwaysa između Beograda i Amsterdama, Atine, Berlina, Brisela, Kopenhagena, Diseldorfa, Rima, Frankfurta, Geteborga, Istanbula, Londona (Hitrou), Larnake, Milana, Moskve, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Stokholma, Štutgarta, Soluna, Tivta, Beča i Ciriha.


Etihad Airways saobraćaj na relaciji Abu Dabi - Beograd obavlja avionom tipa Airbus A319, kapaciteta 106 putnika, sa 16 mesta u poslovnoj klasi Biser i 90 mesta u ekonomskoj klasi Koral.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online