Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.06.2013.
14:57
Beta, RTS A

Amerikanci odustali od privatizacije "Galenike"

Kompanija "Valiant farmasiutikals Severna Amerika" odustala od privatizacije "Galenike". Jedan od razloga za odustajanje, protivljenje sindikata i radnika privatizaciji "Galenike".

Galenika čeka na privatizaciju
 

"Valiant farmaceutikals Severna Amerika" doneo je odluku o odustajanju od privatizacije "Galenike". Pismo u kojem ta kompanija odustaje od prvobitnih namera, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija i privrede.


U pismu se navodi da su dva glavna razloga za odustajanje to što je kompanija "Valiant farmasiutikals internešnal" kupila kompaniju "Bauš end lomb", ali i kako se navodi, javno protivljenje sindikata i zaposlenih "Galenike" potencijalnoj privatizaciji.

Dinkić: Sindikati Galenike oterali strateškog partnera


Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić optužio je sindikate u Galenici da su oterali međunarodnu kompaniju Valiant sa tendera za privatizaciju te fabrike lekova.

 

"Oni koji su juče uticali da se Valiant povuče sa tendera ne shvataju šta su uradili, jer će hiljadu njihovih kolega izgubiti posao, ne zato što mi to želimo već zato što Galenika ima gubitke", rekao je Dinkić.

 

"Sada moramo da razmišljamo šta posle Valianta. Zaista mislim da mora da se povuče crta i da se kaže - nema više samoupravljanja. Radnici ako žele da upravljaju fabrikom onda neka plaćaju gubitke te fabrike. Ako traže da država plaća te gubitke, odnosno svi građani Srbije, onda nemoj da odlučuju kako treba da se upravlja", kazao je Dinkić.

 

Suština je da Galenika kao farmaceutska kompanja mora i može da bude profitabilna, ali ne može, ako se vodi politički kao što je to bilo do sada, naveo je ministar.

Galenika ima oko 2.700 zaposlenih, a procenjuje se da je oko 1.000 radnika višak.

Rok za dostavljanje pisma o namerama za kupovinu "Galenike" isticao je 14. juna, a bio je produžen na zahtev "Valianta". Predstavnici "Valianta" su nakon analize dokumentacije o Galenici i stanja u tom preduzeću zatražili dodatni rok za slanje pisma o namerama.
 

U obrazloženju za traženje dodatnog roka "Valiant" je naveo da je, s obzirom da se radi o međunarodnoj kompaniji sa složenim sistemom upravljanja, pre zvaničnog podnošenja pisma o namerama neophodna saglasnost svih nivoa menadžmenta.
Članovi dva sindikata "Galenike" protestovali su juče ispred Vlade Srbije, kojoj su predali zahtev da odustane od privatizacije te farmaceutske kompanije i da donese strategiju za njen opstanak u većinskom državnom vlasništvu.
 

Sindikati "Galenike" smatraju da je opstanak tog preduzeća u državnom vlasništvu pre svega u interesu građana, zbog jeftinijih i kvalitetnijih lekova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online