Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 06.06.2013.
01:09
Ekipa "Vesti" A

Uzmite od tajkuna 1,8 milijardi €!

Šta Srbija namerava da preduzme kako bi popravila ekonomsku situaciju i ugasila požar u budžetu i dalje nije bilo poznato, jer je više puta najavljivana sednica Vlade Srbije ponovo - otkazana. Tako se i dalje ne zna da li će najsiromašniji platiti najveću cenu - zamrzavanjem plata i penzija i da li će pljuštati otkazi u javnom sektoru.

Brojni poslovi: Milan Beko
 

Ipak, analitičari naglašavaju da bi državni budžet lako mogao da se napuni kada bi država dovela u red naplatu poreza. Samo od kompanija koje izbegavaju da plate ove obaveze država bi inkasirala 200 milijardi dinara, odnosno blizu 1,8 milijardi evra.

Da je situacija dramatična i da država mora pod hitno da reaguje govori i podatak da bi do kraja godine deficit u državnoj kasi mogao da sa sadašnjih 80 milijardi dinara dostigne čak 122 milijarde! Prema računici Fiskalnog saveta dug bi mogao da poraste i do 200 milijardi dinara. Baš onoliko koliko bi tajkuni trebalo da na ime poreza duguju državi.


Među najvećim dužnicima su Milan Beko (Luka Beograd i "Večernje novosti") 425 miliona dinara, Dragan Đurić (Novitet i Zekstra) 302 miliona dinara i Ratko Buturović (HUTP Park) 178 miliona dinara.

Dačić: Vlada nije zid plača

Premijer Ivica Dačić rekao je da smanjiti plate i penzije zna svako ali da treba videti kako smanjiti deficit i istovremeno podstaći privredni razvoj.
- Vlada Srbije nije zid plača, pa da kukamo nad teškom situacijom i sada ispada da smo došli do bankrota, to nije pre svega tačno - istakao je premijer, apelujući da se pronađe najbolji način kako da se izađe iz krize, a ne da se samo prebaci na teret građana.

- Ključ rešenja ekonomskih problema u Srbiji je da se konačno pokaže da li imamo državu ili nemamo - ističe profesor ekonomije Miodrag Zec.

- Ukoliko imamo državu ona će naplatiti poreze. Mislim da je naplata poreza u ovom trenutku nužna, jer treba napuniti budžet. Nadam se da je ova vlast toga svesna i da će s vi tajkuni redom platiti svoj deo državi. Ipak, ne mogu se zakleti da će tako biti. Mada, i u interesu bogataša je da plate poreze, jer će biti manje socijalnih tenzija - kaže za "Vesti" dr Zec.

S druge strane profesor Ljubomir Madžar smatra da sve i da država naplati i poslednji dinar na ime poreza od bogataša, to neće biti dovoljno da se zatvore rupe na budžetu.


- Ivica Dačić, premijer Srbije je obećao da će srediti javne finansije, a da narod pri tom neće biti žrtva. Ta izjava nema veze sa stvarnošću, to je kao da je neko rekao da su cipele spolja tesne, a iznutra prostrane. Drugim rečima, ukoliko žele da zakrpe rupe na budžetu, udariće po najsiromašnijim, jer su najmasovniji - smanjiće plate i penzije - uveren je dr Ljubomir Madžar. 

 

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, komentarišući za beogradske medije aktuelnu situaciju, takođe kaže da je neophodno da država krene u bolju naplatu poreza, a ako je to potrebno i da se sprovede prinudna naplata od svih preduzeća koja ne izvršavaju svoje obaveze.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.06.2013. 08:53
Ovde samo siromašni, i oni koji su dobili otpremnine plaćaju porez.
Četvrtak 06.06.2013. 10:58
Socijalizam nam nije valjao,sad imamo ono što smo htijeli jad i bijedu,da ne zaboravim i tajkune-lopove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online