Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 31.05.2013.
05:26
RTS A

Srbiji ne preti grčki scenario

Rešavanje teške ekonomske i socijalne situacije bila je tema u Skupštini Srbije. Na vanrednoj sednici, na zahtev Demokratske stranke, članovi vlade, predvođeni premijerom, više od pet sati odgovarali su na poslanička pitanja.

Teret krize ne može prebacivati na siromašne slojeve stanovništva: Premijer Dačić
 

Najveći teret krize neće se prebaciti na najsiromašnije, poručuje premijer. A predstavnik stožerske stranke u Vladi, ministar Goran Knežević najavljuje da će se već u nedelju razgovarati o sudbini plata i penzija.


Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović optužio je vlast da nestručno i neodgovorno vodi javne finansije i ekonomiju.
 

"Takvo vođenje nažalost vodi ka bankrotu države Srbije. Kao i uvek do sada, kao što ste pokazali na primeru poreskih zakona prošle nedelje, i ovog puta slamku spasa ste potražili u džepu građana Srbije", rekao je Stefanović.
 

Premijer Ivica Dačić rekao je da se Vlade Srbije od početka zalagala za to da se teret krize ne može prebacivati na siromašne slojeve stanovništva.
 

"To znači da se ne ide principom smanjenja i zamrzavanja plata i penzija, ali da se raspravlja i da se razmatra pitanje kojom brzinom i procentom će oni rasti. Ja samo stojim na stanovištu da se ne može samo štedeti već da se mora i ulagati u razvoj", kaže Dačić.
 

O pokrivanju deficita i štednji vlada će se konsultovati u narednih sedam dana. Opozicija je zabrinuta.
 

Poslanik LDP-a Čedomir Jovanović upitao je da li u okviru Ministarstva finansija ima sposobnosti da se u okviru Vlade postigne konsenzus o onome što je potrebno raditi.

"Ne govorim o panici i ne mislim da je situacija beznadežna", kaže Jovanović.

"Potreban je ne samo konsenzus u Vladi, za koji verujem da ćemo ga postići, nego i konsenzus u čitavom društvu", kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.
 

A te mere opozicija traži što pre. "Ukoliko se hitno ne preduzmu mere, rekao bih giljotina rashoda, a ne samo propisa, Srbija će kliziti ka bankrotu, a tada neće biti ni ovolikih penzija i plata, investicija, socijalne pomoći", kaže Dejan Mihajlov iz DSS-a.
 

"Pošto sam slušao i DS i DSS o tome šta bi trebalo uraditi, samo bih želeo da vas pitam - kada znate šta bi trebalo uraditi, zašto to niste uradili kada ste bili na vlasti u poslednjih 10 godina", kaže Dačić.
 

Državi, za sada, ne preti grčki scenario, uveren je ministar Dinkić, koji će predložiti smanjivanje plata u administraciji za 10 odsto, u republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj, ali ne u javnim službama.
 

"Ko god želi da kaže da će se penzije smanjivati ne govori istinu. Nema te teorije da će one da se smanje. Ali je pitanje koliko one mogu da rastu", kaže Dinkić.

POVEZANE VESTI

Petak 31.05.2013. 05:47
"Srbiji ne preti grčki scenario "....hehhehehe bas ste smesni . Srbija je vec 90ih prevazisla grcki szenario
Petak 31.05.2013. 09:34
""Ko god želi da kaže da će se penzije smanjivati ne govori istinu. Nema te teorije da će one da se smanje. Ali je pitanje koliko one mogu da rastu", kaže Dinkić. "... pa u "teoriji" se sigurno neće smanjiti... nominalno... al' efektivno ili realno itekako hoće.. postoji u ekonomiji nešto što se zove inflacija i sl. koja će se "pobrinuti" da za istu količinu novca, koja se neće smanjiti, može svaki mesec da se kupi - MANjE... dinkić, kao "ekonomista" bi to trebao da "zna" ? i možda bi i znao da su ga na vreme odvojili od mirosinkine sise ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online