Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.02.2010.
14:31 >> 16:28h
Tanjug A

Pare od MMF-a možda u martu

Šef misije MMF-a Albert Jeger izjavio je u utorak da se Vlada Srbije pridržavala dogovora postignutog u okviru stend baj aranžmana i najavio da će konačnu ocenu o trećoj reviziji aranžmana doneti Bord direktora MMF-a krajem marta.

Zadovoljan radom srpske Vlade: Šef misije MMF-a Albert Jeger
 

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, po završetku dvonedeljnih razgovora, Jeger je rekao da će, ako Bord direktora donese pozitivnu ocenu, Srbija moći da povuče novih 350 miliona evra iz stend baj aranžmana za jačanje deviznih rezervi.

Govoreći o sprovođenju same revizije, Jeger je procenio da Srbija u 2010. može očekivati rast BDP-a do dva odsto, a u 2011. godini do tri odsto.

Jeger je ukazao da Srbija više neće moći da očekuje visoke stope rasta od pet do šest odsto godišnje, kao što je to bilo u proteklih nekoliko godina, i moraće da menja model u vođenju ekonomije.

 

"To znači da će Srbija morati da smanji visoku javnu potrošnju, da poveća proizvodnju robe za izvoz i da ojača nacionalnu valutu u odnosu na evro, ako želi da poveća kreditnu aktivnost," rekao je Jeger.

On je podsetio da je visok rast BDP-a u proteklim godinama bio plaćen visokim rastom deficita tekućeg bilansa, koji je bio dostigao više od 17 odsto BDP-a.

Šef misije MMF-a Albert Jeger izjavio je i da Srbiji ostaje obaveza da smanji broj zaposlenih u javnoj administraciji za 10 odsto, dodavši je MMF dobio uveravanja da će to "manje-više" biti primenjeno do aprila.

Ako se to ne dogodi, o tome će se razgovarati prilikom sledeće revizije aranžmana u maju, najavio je Jeger. 

Dinkić: Moguće odmrzavanje plata

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je sa MMF-om dogovoreno da plate i penzije budu zamrznute u prvoj polovini godine, ali da je ostavljen prostor za razgovore o odmrzavanju plata u drugoj polovini godine.

 

 

Mlađan Dinkić
"Ako se privreda bude brže oporavljala nego što je to sada prognozirano, otvoren je prostor za razgovore o odmrzavanju plata i penzija u drugoj polovini godine", precizirao je Duinkić na konferenciji za novinare.

 

On je najavio da će se o tome detaljno razgovarati u maju, prilikom sledeće posete misije MMF-a. Prema njegovim rečima, MMF je potvrdio da je 2010. godina izlaska iz recesije i podigao je projekciju privrednog rasta Srbije sa 1,5 odsto na dva odsto.

 

Ako javne investicije budu efikasno organizovane pre svega u autoputeve, misija MMF-a bi prilikom sledeće posete ponovo mogla da podigne procenu privrednog rasta, rekao je Dinkić. Ministar je napomenuo da je sa MMF - om dogovoreno da se poreska opterećenja, kao što su porez na dodatu vrednost i porez na plate, neće menjati.

 

On je istakao i da je u potpunosti ostvareno sve što je dogovoreno sa MMF-om što se, prema njegovim rečima, nikad nije dogodilo u dosadašnjim pregovorima. Dinkić je ocenio da će sporazum obezbediti stabilnost za dalji opravak srpske ekonomije i biti dobar signal za strane investitore.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online