Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 16.05.2013.
05:19
Danas A

Sezona štrajkova počinje 22. maja

U školama u Srbiji, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika, u narednim nedeljama najavljena su čak tri štrajka upozorenja, najavljuju beogradski mediji.

Za sada je neizvesno da li će im se pridružiti i ostali sindikati obrazovanja.

U školama u Srbiji, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika, u narednim nedeljama najavljena su čak tri štrajka upozorenja
 

S druge strane, Sindikat radnika u prosveti Srbije planira protest u Beogradu, ispred Vlade i Ministarstva prosvete, nezadovoljan sadržajem predloga zakona o osnovnoj i srednjoj školi, kao i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Članice Unije stupiće u jednosatni štrajk upozorenja 22, a potom i 30. maja, neodržavanjem prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. Za 4. jun je zakazan jednodnevni štrajk i toga dana prosvetari neće raditi, već će se okupiti ispred svojih školskih uprava, najavio je za Danas Dragan Matijević, predsednik Unije, odluku Glavnog odbora.

Kao razlog za protest Matijević navodi to što Ministarstvo prosvete nije prihvatilo njihov predlog da u odeljenjima bude najviše po 25 učenika i da se uvede obavezno srednje obrazovanje. On tvrdi da bi se na taj način amortizovao problem viška zaposlenih koji će ostati bez časova, jer se u narednu školsku godinu upisuje 1.500 prvaka manje nego lane i oko 7.000 učenika u prvi razred srednje škole.

- Zahtevamo i odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku koji će takođe dovesti do viška zaposlenih, jer nije uređena mreža škola. Pozivamo ministra prosvete da prihvati predloge sindikata i time izbegne velike probleme koji će nastati pred početak nove školske godine. Ovo je par ekselans sindikalno pitanje i ako se sindikati time ne budu bavili, nema razloga da postoje, kaže Matijević.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže za Danas da će u petak biti održan sastanak predsedništva na kome će sigurno biti doneta "neka odluka o štrajku".

- Protest u Beogradu je gotovo izvestan, očekujemo da nam se pridruži i sindikat "Nezavisnost". Novim zakonima o osnovnoj i srednjoj školi i izmenama krovnog zakona, koje bi uskoro trebalo da budu usvojene, nismo dobili ništa. Nemamo pravo da štrajkujemo, nemamo pravo da izađemo na ulicu, po ovom predlogu direktor škole treba da nam određuje šta možemo da radimo. Iako smo se dogovorili sa Ministarstvom prosvete da se prelazak na nov sistem finansiranja po učeniku odloži, oni su od toga odustali, kaže Brajković.

SRPSS je nezadovoljan i što se u predloženim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja našla odredba da nastavnik u penziju odlazi sa 40 godina radnog staža ili 65 godina života.

- To je diskriminacija prema nastavnicima koji napune 40 godina staža. Oni su bili dobri studenti, na vreme su završili fakultete i zaposlili se. Ovakvo ograničenje ne postoji ni u jednoj delatnosti u javnim službama. "Nezavisnost" i mi smo tražili da se omogući lokalnim samoupravama da iz sopstvenih sredstava povećaju plate nastavnicima, kao što je u predškolstvu. U tome nas nisu podržali Unija i Sindikat obrazovanja Srbije, iako u nekim gradovima, poput Beograda, postoji dobra volja da se to uradi. To bi se moglo sprovesti i u Novom Sadu, Inđiji, Raškoj..., kaže Brajković, uz napomenu da sada vaspitačica u Beogradu ima za 23 odsto veću platu od profesora koji radi u školi.

U Sindikatu obrazovanja Srbije Danas nije uspeo da dobije odgovor da li će se pridružiti protestima, jer je predsednik tog sindikata na službenom putu.

U Granskom sindikatu prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" kažu da će verovatno podržati sindikalne kolege u najavljenim protestima, ali da još nisu upoznati sa detaljima. Predsednik GSPRS "Nezavisnost" Tomislav Živanović ističe da taj sindikat sprema "ozbiljan štrajk", koji bi mogao da se održi u oktobru, pred usvajanje budžeta za iduću godinu.

- Već smo počeli sa pripremama. Anketiramo članstvo da vidimo šta oni kažu. Od 2.000 članova sa kojima smo do sada razgovarali, oko 90 odsto je spremno da štrajkuje. Korekcija koeficijenata je naš osnovni zahtev, a sem toga tražimo reformu inspekcijske službe i odlaganje finansiranja po učeniku za 2020. godinu, kaže Živanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 16:08
Ovo je malo ozbiljnija tema za razmatranje. Neosporna je cinjenica da je svake godine sve manje dece tj djaka koji se upisuju u skolu. Samim tim prestaje potreba za tolikim brojem nastavnika/profesora. Ideja da se uvede obavezno srednje obrazovanje je najblaze receno smesna. To moze samo da zadovolji mali broj nastavnika koji su na pragu penzije. Sta cemo da radimo za 5-10 godina? Da uvedemo obavezno fakultetsko obrazovanje. dalje kolika je REALNA prosecna plata u srbiji (ne racunam drzavni sektor)? Ljudi moji pa da li je normalno da oni koji pune budzet imaju vise nego duplo manje plate od zaposlenih u obrazovanju. Jos pri tome hoce svi da ostanu tj da niko ne dobije otkaz.
Četvrtak 16.05.2013. 17:06
bolje da ne štrajkujete jer ništa nećete postići,još na kraju ima pola plate da vam oduzmu,pokazali ste se prošlog puta koliko ste nejedinstveni i kako vas država ima u šaci i na žalost nikoga nije briga što u prosveti zadjnih 6-7 godina su plate iste,i te silne sindikalne organizacije(3,4?)služe samo zato da se prosvetari ne sinhronizuju ni oko čega. šta imamo na kraju sa jedne strane prosvetari su opterećeni sa birokratijom do bola i tu gube najviše vremena a najviše ispaštaju deca,jer na kraju nisu svi prosvetni radnici isti,neko će se truditi,a nekog će baš zaboleti dal su deca shvatila predavanja. na kraju su svi u gubitku a samo je vlast na dobitku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online