Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.10.2009.
12:55
Tajug A

„Folksvagenu“ opao profit za 82 odsto

Najveći evropski proizvođač automobila, nemačka kompanija "Folksvagen" objavila je pad profita od 82 odsto za devet meseci ove godine zbog smanjenih isporuka - na 655 miliona evra (966 miliona dolara), sa 3,7 milijardi evra u istom lanjskom periodu.

Ukupna prodaja koncerna "Folksvagen" smanjena je u tom periodu 9,7 odsto, na 77,2 milijarde evra, prenose svetske agencije.

Kompanija, koja je postigla dogovor o preuzimanju "Poršeovih" automobilskih operacija, povećala je prognozu prodaje vozila za 2009. godinu, zahvaljujući vladinom programu za podsticanje tražnje i "bumu" na kineskom tržistu u prethodnihetiri meseca.


Prodaja automobila, sportsko-terenskih vozila i kombija povećana je u septembru za 12 odsto. "Folksvagen" sada očekuje da će prodaja približno dostići podatke iz 2008. godine, kada je isporučeno rekordnih 6,23 miliona automobila i kamiona. U avgustu je prognozirano da će isporuke pasti pet procenata.


Prodaja "Folksvagena" i njegovih filijala u Kini je za devet meseci ove godine porasla za 37 odsto zahvaljujući stimulativnim merama vlade u Pekingu, dok je prodaja robnih marki "golf" i "polo" prošlog meseca porasla 23 odsto.


Filijala "Audi" smanjila je prodaju za devet meseci za 7,5 procenata, ali je taj pad nadoknađen dobitkom na kineskom tržištu, gde su isporuke porasle 20 odsto.


Predsednik uprave "Folksvagen" Martin Vinterkorn je početkom oktobra izjavio da će 2010. "biti vrlo teška godina" i predvideo da se globalno auto-tržište neće vratiti na predrecesioni nivo pre 2013. godine.


Šef prodaje "Dajmlerove" filijale "Marcedes-Benc" Joakim Šmit smatra da će nemačko tržište automobila, najveće u Evropi, iduće godine pasti na oko 2,7 miliona vozila, sa procenjenih 3,7 miliona komada u 2009.


Cilj "Folksvagena" je da do kraja ove godine kupi 49,9 procenata akcija u "Poršeovim" poslovima izrade automobila za 3,9 milijardi evra, što je nešto više nego što je dogovoreno u avgustu, kada su dve kompanije izašle sa planovima udruživanja.


Uprava "Folksvagena" će početkom decembra zatražiti prodaju svojih oko 135 miliona akcija u narednih pet godina kako bi povećala fond za kupovinu deonica "Poršea".

Dogovor sa "Poršeom" postignut je pošto je dug kompanije u Štutgartu, čuvene po izradi sportskog modela "porše 911", utrostručen na više od 10 milijardi evra posle propalog pokušaja kompanije da preuzme "Folksvagen".


"Porše" još drži 53 odsto akcija "Folksvagena".

Dve nemačke kompanije u avgustu su postigle dogovor o detaljima spajanja do 2011. godine. "Folksvagen" je prvobitno nameravao da kupi udeo od 42 odsto u "Poršeu" do kraja ove godine, za oko 3,3 milijarde evra. "Porše" će, pošto se čitava transakcija okonča, postati deseta automobilska marka koja posluje u sastavu "Folksvagena", zajedno sa "Audijem", "Seatom" i "Škodom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online