Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.05.2013.
15:45
Tportal A

Slovenačka i hrvatska privreda najkorumpiranije

Prema percepciji korupcije u privredi neslavna rekorderka u Evropi je Slovenija, a u stopu ju prati Hrvatska, po čemu su znatno iznad evropskog proseka, pokazalo je poslednje istraživanje firme Ernst & Young.

Skoro da nema posla u Sloveniji koji može da se završi bez "podmazivanja"
 

Na pitanje da li su korupcija i mito uobičajena praksa u poslovanju, u Sloveniji je pozitivno odgovorilo čak 96 odsto ispitanika. U Hrvatskoj je 90 odsto menadžera potvrdilo da je takva praksa uobičajena. Na pitanje da li je mito uobičajena praksa za dobijanje poslovnog ugovora u konkretnom sektoru iz kojeg dolazi učesnik ankete, potvrdno je odgovorilo njih 40 odsto. U Sloveniji je na isto pitanje pozitivan odgovor dalo 46 odsto.

Korupcija je najmanje raširena u Švajcarskoj, gde je tek 10 odsto ispitanika ocenilo da su mito i korupcija uobičajena praksa u privredi te zemlje. Evropski prosek je 39 odsto.

U istraživanju sprovedenom od novembra do decembra 2012. godine učestvovalo je više od 3.000 članova upravnih odbora, nadzornih odbora, direktora i saradnika iz ukupno 36 zemalja. Sprovedena su 3.459 razgovora sa radnicima velikih kompanija putem telefona, elektronskim putem ili lično.

Od svih zemalja koje su učestvovale u tom istraživanju, 57 odsto ispitanika priznalo je da je korupcija raširena praksa u njihovim državama, dok ih je svega 26 odsto reklo da je za ugovaranje posla potrebno dati mito.

"Mito je u brojnim državama i dalje uobičajen", komentarisao je rezultate Stefan Haisner, šef odeljenja za istraživanje prevara i sporova u konsultantskoj kući Ernst & Young. On je dodao da korupcijske afere mogu da ugroze opstanak preduzeća.

Iako se često navodimo Sloveniju kao primer napretka, zanimljivo je da imamo niži stepen korupcije od SLovenaca. Ovo istraživanje kaže da 83 odsto ispitanih smatra da korupcija postoji. Bolje od nas su Mađarska (70 posto), Italija (60 posto), Poljska (59 posto) i Austrija (46 posto).

Većina ispitanika priznala je da su pod većim pritiscima da ostvare dobre finansijske rezultate u sledećih 12 meseci. Najviše to osećaju menadžeri u Irskoj, gde je njih 80 odsto potvrdilo da osećaju takve pritiske. U Srbiji se od menadžera, izgleda, najmanje traži pa je "samo"  40 odsto njih odgovorilo da su pod pritiskom.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.05.2013. 23:19
Mi imamo nizi stepen korupcije od Slovenije?????????????????????? HAHAHAHAHAHAHA!!! Sta reci osim JEEEEEBOOOTEEEE!!!!!
Utorak 07.05.2013. 19:50
наша ће бити још гора ! , ал нећемо никада ући у европу ... срећа по њих и (по нас)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online