Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 06.05.2013.
16:51
pressonline.rs A

Šta može u EU samo sa sertifikatom od 100.000 €?

Početkom aprila, u zemljama članicama Evropske unije ne sme se prodavati lekovito bilje i prirodni lekovi na bazi trava što uključuje i čajeve. Naime, na snagu je stupio novi zakon koji propisuje da se prirodni lekovi od bilja pre prodaje moraju da se istražuju nekoliko godina, a sertifikat bez kojeg ne može ući na tržište Evropske unije košta 100.000 evra!

Foto: Ilustracija
 

Ono što je posebno važno jeste da će se ove zabrane morati držati i mnoge zemlje koje nisu članice Europske unije, a odnosi se na države potpisnice Kodeksa alimentarijusa. To znači da će te države na svojoj teritoriji zabraniti rad travarima i prodaju njihovih preparata uključujući i čajeve!

Iz mnogih država već su se pobunili, a iz Hrvatske i Srbije stižu najave da će organizovati i proteste, piše “San”.

“Nova direktiva Evropske unije praktično oduzima pravo na alternativno lečenje. Ona bukvalno predstavlja propast za proizvođače meda, travare i sve ostale koji neće moći da plate 100.000 eura za istraživanja da bi dobili certifikat”, poručili su travari.

Naime, da bi se došlo do ovog sertifikata, Zakonom o hrani, odnosno Direktivom 2004/24/EC propisano je da se bilje mora ispitivati nekoliko godina, a istraživanje za svaki proizvod iznosi oko 100.000 evra.


S obzirom na to da je Srbija potpisnica Kodeksa alimentarijusa, koji se zalagao za donošenje ove direktive, Ekološki saveza Srbije pribojava se da će se i u našoj zemlji odluka o zabrani doneti po hitnom postupku.

- Ova direktiva oduzima pravo na alternativno lečenje! Bukvalno predstavlja propast za medare, travare i sve ostale male proizvođače koji neće moći da plate istraživanja kako bi dobili sertifikat. Siguran sam da je ovo ideja farmaceutskih kartela, koji će na ovaj način uništiti konkurenciju - kaže Nikola Aleksić, predsednik skupštine Ekološkog pokreta Srbije. On je za peti jun, Dan zaštite životne sredine, najavio masovni protest u minut do 12 ispred Narodne skupštine, a tada će od Vlade zatražiti da povuče svoj potpis sa Kodeksa alimentarijusa.

Ponedeljak 06.05.2013. 17:22
Prvo bih pitao koji je maj...un potpisao ovako nesto u ime gradjana Srbije? Vekovima se alternativno lecimo i dok je tako bilo i bili smo kolko-tolko normalni. Drugo,mene su pok. baba i prababa lecili travama i ja sam svoju decu,pa ni meni,a vidim ni njima ne fali ama bas nista. Sramota je i treba se boriti protiv ovakvih nakaradnih zakona koji nam zabranjuju da koristimo ono sto nam je od Boga dato.Pa ja sam svoju cerku sa 3 godine lecio jazavicjom mascu i medom uz neke trave koje mi stari dali kada joj nikakve injekcije nisu pomogle i kada su mi tvrdili da ce obican bronhitis preci u astmu.Ona danas ima 11 god i ziva je i zdrava dao Bog,a od bolesti po neka prehlada kao sto biva kod dece
Ponedeljak 06.05.2013. 17:31
eu reketasi !
Ponedeljak 06.05.2013. 18:15
Sta vas to cudi. Pa ti ljudi nisu ni znali sta potpisuju. To vam je ona prica samo da udjemo u Evropu i eto nama srece i blagostanja. Sto je najsmesnije ili najtuznije ako neko i skupi 100k evra niko mu ne garantuje da ce dobiti sertifikat. To vam je isto kao sto sada morate da imate recept za obican pentrexyl, sve to samo zato da bi kupovali raznorazne gluposti od privatnih kompanija koje nam prodaju maglu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online