Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 04.05.2013.
21:59 >> 22:50h
RTS A

"Veći manjak u državnoj kasi od planiranog"

Iako je Svetska banka prošle nedelje odobrila Srbiji 100 miliona dolara kredita za obnovu puteva, novac za podršku državnoj kasi još je pod znakom pitanja. Prvi čovek Svetske banke za Srbiju Lu Brefor kaže da su oni rešeni da pomognu Srbiji u reformama, ali pod određenim uslovima.

Novac za podršku državnoj kasi još je pod znakom pitanja: Svetska banka će odobriti kredit od 400 miliona dolara samo ukoliko Srbija ima aranžman sa MMF-om
 

- Svetska banka će odobriti kredit od 400 miliona dolara samo ukoliko Srbija ima aranžman sa MMF-om. Deo našeg programa su dve vrste saradnje. Jedna su krediti za investicije, upravo smo odobrili 100 miliona dolara za obnovu putne infrastrukture i druga je finansijska pomoć budžetu. Tu kao uslov postavljamo aranžman sa MMF-om. Nadam se da će do aranžmana doći. Ipak, tokom prošlonedeljnog sastanka u Vašingtonu sa srpskom delagacijom razmatrali smo i druge mogućnosti.

Važno je da se zna da, ukoliko do sporazuma sa MMF-om ne dođe, a što, nadam se, neće se dogoditi, novac namenjen za Srbiju neće biti izgubljen već mi možemo da razgovaramo o tome da se preusmeri u druge projekte. Ali mislimo da je Plan A, a koji podrzumava aranžman sa MMF-om, od kojeg zavisi i naš kredit za budžet, kao i ruski kredit za budžet, najbolji scenario za Srbiju, rekao je Lu Brefor za RTS.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković je nakon susreta sa Breforom u Vašingtonu, rekla da Srbija ne očekuje nove kredite od Svetske banke, već samo pomoć u reformama.

- Mi već pomažemo Ministarstvu finasnija i privrede da kreiraju programe reformi za koje i mi i oni smatramo da su itekako potrebne, ali kada se primene, mi bismo

Dobra vest

Poslednja vest iz Ministarstva finansija, prema najavi ministra Dinkića, jeste smanjenja poreza na plate, povećanje poreza na imovinu...

- O tome sam načelno čuo, ali ukoliko to smanji minus u kasi i ukoliko preduzeća budu više konkurentna smanjenjem nameta na rad, to će biti dobra vest. To bi konačno uticalo i na kreiranje novih radnih mesta.

obezbedili i finansijsku podršku budžetu Srbije.

Na pitanje da li bi to bila i poslednja podrška državnoj kasi, Lu Brefor je rekao da to ne može sada da kažem i da se "nada da će ekonomski uslovi i stanje u budžetu da budu bolji nego sada".

- Nadam se da Srbija više neće biti potrebna takva vrsta pomoći, očigledno je da su to planovi za budućnost, ali ostaje da se vidi kada će se de to i dogoditi, istakao je on.


Da li je opravdan optimizam srpskih zvaničnika u vezi sa tim da će doći do novog aranžmana sa MMF-om?

- Da, nadamo se da će biti postignut aranžman u sledećim nedeljama ili mesecima. Ipak, ne treba da se potcene određeni izazovi, kao što je manjak u kasi koji je veći nego što je vlada predvidela. Ali mi se nadamo da ćemo da će Vlada i MMF naći zajednički jezik. Detalji mera koje Vlada planira da usvoji kako bi smanjila minus u kasi će biti drugi izazovi. Treba da budu kredibilni, dovoljni i da pokažu posvećenost Vlade sređivanju stanja u budžetu, pojasnio je Brefor.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 22:15
Ja se kladim da hoce da PROBAJU da prodaju Telekom Srbiju i sve vodovode i sve izvode vode. A neka probaju... Mamu im izdajnicku
Nedelja 05.05.2013. 00:12
Poptpisati tajni ugovor sa MMF-om (inace obe sestrinske-mafijske organizacije tkzv. MMF i Svetska banka, osnovane 1944 Breton-Wud sporazumom, pripadaju istom vlasniku: Rotsld i co. grupaciji banaka koje vladaju svetom) sastavljen od 111 tacaka znaci: - prihvatiti prodaju vode, struje, resursa, svega sto zemlja poseduje; - prihvatiti mere koje sigurno vode zemlju u propast i trajnu zavisnost; -otvaranje granica za trgovinu opijumom, - korupciju politickih struktura preko Svajcarskih banaka. Prihvatanje znaci usisavanje svega sto je vredno u zemlji, totalno ropstvo, pretvaranje ljudi u krave za muzu putem poreza, sve pod okriljem cinicne lazne "demokratije".
Subota 04.05.2013. 22:48
"Dobra vest Poslednja vest iz Ministarstva finansija, prema najavi ministra Dinkića, jeste smanjenja poreza na plate, povećanje poreza na imovinu... - O tome sam načelno čuo, ali ukoliko to smanji minus u kasi i ukoliko preduzeća budu više konkurentna smanjenjem nameta na rad, to će biti dobra vest. To bi konačno uticalo i na kreiranje novih radnih mesta. " cilj olosha je da se otme sve sto pojedinac poseduje tako da kada nastupi novo doba obican covek nece posedovati ni svo zivot ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online