Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.04.2013.
19:43
Beta A

Ponovo radi Železara u Smederevu

Proizvodnja u Železari Smederevo danas je ponovo pokrenuta, posle devetomesečne pauze," zaduvavanjem" druge visoke peći. Paljenju peći prisustvovao je ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić koji je rekao da je Vlada Srbije odlučila da pomogne Železari i pokrene poizvodnju, u teškom periodu ekonomske krize.

Ministar Dinkić prisustvovao palenju velike peći
 

"Ovo znači vraćanje 5.300 ljudi na posao u Smederevu i Šapcu. Neki će do kraja maja biti na svom radnom mestu i moći će da sigurno hrane svoje porodice. Ovo nije samo podrška Smederevu već čitavom metalskom kompleksu Srbije, jer će još više hiljada radnih mesta biti ponovo otvoreno, jer Železara ima puno kooperanata" naglasio je Dinkić.

"Pokretanje Železare besmisleno"

 

Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenio je da pokretanje Železare "Smederevo" nema smisla, osim sa stanovišta marketinga.

 

"Nema opravdanja, osim da pokaže da čarobnjak Gandolf stanuje u Srbiji i da je on oličen u liku naših političara", rekao je on.

 

Prema rečima Stevanovića, za smederevsku železaru u ovom stanju je notorna činjenica da je efikasnija kada ne radi, nego kada radi. "Železara je efikasnija kad ništa ne radi, kad su radnici na socijalnom programu. Dakle, kad ubacite sve inpute i kad inputi izađu iz Železare ne možete da pokrijete ni jedan cent plate radnika", rekao je on.

On je potvrdio da je celokupna prva mesečna proizvodnja Železare prodata, po berzanskim cenama. Reč je o 70.000 tona sa rokom plačanja od 60 dana.

"Rekli smo da je država preuzela da vodi Železaru, ali to nije dugoročno rešenje, mi tragamo za ozbiljnim strateškim partnerima: trenutno pregovarao sa jednim od najvećih proizvođača čelika u Evropi o dugoročnoj tehnološkoj saradnji", rekao je Dinkić.

On je istakao da je u planu dogovor o potpisivanju predugovora o tome da Železara snabdeva Fijatove fabrike limom za karoserije automobila.

"Ako se to ostvari išli bismo na izgradnju novog pogona za galvanizaciju. Potpuno je jasno da se na belim limovima sada zarađuje, a da se ne zarađuje na nekim drugim proizvodima zbog niske cene", objasnio je Dinkić.

Železara Smederevo je u vlasništvu države Srbije od januara 2012. godine, kada je Vlada otkupila to preduzeće od bivšeg vlasnika, američkog Ju es stila, za jedan američki dolar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online