Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.03.2013.
13:07
Lj. Ivanović - Vesti A

Kipar pakao i za srpske tajkune

Kipar i Evropska unija su se dogovorili o otkupu posrnulih banaka, ali će cenu dogovora sasvim sigurno platiti i građani Srbije. Istina, ne svi, već oni najmoćniji građani Srbije. Prema nezvaničnim podacima, srpski biznismeni imaju između pet i sedam milijardi evra na kiparskim računima.

Kako došlo tako i otišlo: Zoran Drakulić i Miroslav Mišković
 

Kipar se iz poreskog raja pretvorio u poreski pakao, ali srpski biznismeni, baš kao i ruski tajkuni, ćute kao zaliveni. Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić bio je poprilično sarkastičan kada je rekao da bi "država baš mogla da im pritekne u pomoć i spase koji milion".

Država na gubitku

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je država Srbija u svakom slučaju na šteti posle raspleta na Kipru.
- Ako neko na Kipru drži pare, pa mu te pare sada uzmu, država Srbija gubi. Nije bitno o kome je reč. Država je 2000. godine mogla da ode na Kipar i tada da vrati pare koje su "naši" izneli. U aktuelnoj situaciji, reč je o legalnim parama na kiparskim računima - kaže Kovačević.

Nije nikakva tajna da svi naši krupni biznismeni jednom nogom, onom likvidnom, stoje na Kipru, pa se postavlja pitanje - ako već država Srbija treba nekog da spasava, koga to, s koliko novca i kada.


Prema našem Zakonu o deviznom poslovanju, građani Srbije ne mogu otvarati račune u inostranstvu. Naravno, to se ne odnosi na štedne račune, kao i na preduzeća koja su registrovana na Kipru na primer, a u vlasništvu su srpskih biznismena.

Građane Kipra, među kojima su i Srbi koji u toj zemlji imaju poslove, zahvatila je panika zbog najave uvođenja jednokratnog poreza na bankarske depozite. Ovo je posebno zabrinulo one koji su ostavili novac na čuvanje u tamošnjim bankama.
Domaći stručnjak za poreski sistem Saša Radulović kaže da su kiparske banke pred bankrotom i da je jednokratni porez zamišljen umesto stečaja.

Ratovi, sankcije i koferi

Srbija i Kipar su imali vrhunac saradnje za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije na kraju prošlog veka, kada je već zbog sankcija, novac iz Srbije doslovce u koferima prenošen na Kipar. Nakon 2000. se za tim novcem bezuspešno tragalo. Procene srpskih istražnih organa govore da je u razdoblju sankcija na Kipar odneseno oko pet milijardi dolara.

- Kad bi se svi prijavili za naplatu, novac ne bi mogli da dobiju - kaže Radulović.
Prema podacima Agencije za privredne registre, osnivači ili vlasnici dela akcija u čak 1.039 preduzeća u Srbiji su of-šor kompanije koje su registrovane na Kipru! To što su registrovani na Kipru ne znači da deponuju novac u njihovim bankama jer te adrese često nisu ništa više od protočnih računa.


Među onima za koje se pouzdano zna da imaju firme na Kipru su i Miroslav Mišković, kao i Zoran Drakulić, vlasnik Point grupe. Drakulić kaže da se "za svoj novac ne plaši jer nema velike depozite u tamošnjim bankama".


Jedna stvar je, kažu stručnjaci, izvesna. Kipar više nije i nikad više neće biti of-šor država, pa tako ni utočište za novac srpskih i drugih biznismena.


- Međutim, propast Kipra još nije stvar prošlosti i eventualni krah uticao bi i na Srbiju jer ovde posluje Marfin banka - kaže Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja.
- To znači da bi Narodna banka Srbije trebalo da pojača nadzor nad poslovanjem te kiparske banke. Ona ovde doduše ima status domaćeg pravnog lica jer je tako registrovana. Ali se njena matica nalazi na Kipru - navodi on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online