Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.03.2013.
04:09
Politika A

Kineska roba bez carinjenja ulazi u Srbiju?

U nadležne službe stiglo je anonimno pismo u kome je do detalja opisan način na koji u Srbiju ulazi kineska roba, a ne plaćaju se nikakve carine. Dopis je upućen Tužilaštvu za organizovani kriminal, Agenciji za borbu protiv korupcije, Službi za suzbijanje finansijskog kriminala, Poreskoj upravi..., piše "Politika".

U poslednje vreme, gotovo da ne postoji zvanični uvoz odeće iz Kine, a sve to zbog reketa koji sprovode neki carinski službenici koji prihvataju novac za svoje angažovanje?
 

U pismu se navodi da poslednje dve godine gotovo da ne postoji zvanični uvoz tekstilne odeće iz Kine, a sve to zbog reketa koji sprovode neki carinski službenici koji prihvataju novac za svoje angažovanje.

"Dobrom organizacijom svaki akter uzima svoj deo kolača, a u ovaj kriminal upleteni su: transporteri, špedicije, carinske službe na graničnim prelazima, carinici na konačnom carinjenju, neki sektori i službe...Granična služba je prva stanica na ulazu u Srbiju gde roba može da bude pregledana. Dokumenta koja im se prilažu na granici (faktura, paking lista...) po pravilu nemaju nikakvu vezu sa robom koja se nalazi u kontejneru... Carinici bez pregleda propuštaju kamione i to dobro naplaćuju", navodi se u pismu.

"Transpiorteri menjaju papire na granici, originale bacaju, a lažne prikazuju našoj carini. ..., piše u dokumentu u dokumentu u kome se skreće pažnja i na odgovornost Nadzorne službe - "ona je ta koja odobrava smeštaj robe u carinski nadzor špeditera i to pošto je utvrdila da je "sa robom sve u redu".

"Međutim, pismeni zapisnik o pregledanoj robi daje se, po pravilu, na kraju radne smene, nešto pre 19 časova. Na taj način pripadnici ove službe štite sebe, odnosno imaju sigurnost da je roba koja je istovarena u magacin već odavno kod korisnika, odnosno Kineza", navodi se u pismu koje prenosi "Politika".

U dokumentu se navode i imena špedicija koje učestvuju u nezakonitim radnjama i objašnjava kako su baš one izabrane za ovaj posao.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.03.2013. 06:48
A ni nikakve račune ne izdaju prilikom kupovine, godinama.
Utorak 05.03.2013. 06:21
Зашто ме ово не изненађује?
Utorak 05.03.2013. 08:24
Siromastvo je nateralo ljude da kupuju kod kineza robu koja je neproverena i totalno nekvalitetna...takva vrsta robe koju oni donose u Srbiju je van pameti a ljudi nekad i ne veruju u onu "nisam bogat toliko da kupujem na kineskoj pijaci"...Kad bi drzava prestala da sa njima saradjuje i dozvolila da neki drugi proizvodjaci udju bilo bi sve mnogo bolje...Pogledam nekad kolika su snizenja ovde i kako je roba dobra i pomislim na to kako se kod nas zbog kineza nista drugo ne moze plasirati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online