Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.02.2013.
15:56
deutche welle A

Nemcima oprošten dug posle rata

Nemci su dugo potiskivali da su nakon Drugog svetskog rata i sami bili beznadežno prezaduženi – slično kao danas Grčka, piše Dojče vele.

Foto: Arhiva
 

Vrlo zadužena, bez pristupa svežem novcu, pod sumnjičavim pritiskom poverilaca – tako je izgledala Nemačka 1953. godine. I danas su brojni Nemci ponosni na privredno čudo. Ekonomski rast u posleratnom periodu bio je ogroman. Samo od 1953. do 1963. bruto društveni proizvod (BDP) Savezne Republike Nemačke je udvostručen.

Nepoverenje poverilaca

Nemci su predlog morali da dorade pa su pregovori nastavljeni. Sličnosti s današnjim pregovorima Grčke i njenih poverilaca su očigledne. I tada, u Londonu, radilo se o pronalaženju prave mere. Poverioci su hteli da što je moguće više svog novca dobiju nazad. Istovremeno, Savezna Republika Nemačka nije smela da bude previše opterećena.

"Britanci su, pre svih, zastupali gledište da Nemci mogu da vrate sve“, kaže Rombek-Jašinski.

"Ali, tome su se usprotivili Amerikanci, jer oni su bili zainteresovani da Nemačka ima novca i za druge potrebe, naročito za ponovno naoružavanje.“ Sporazum koji su učesnici konferencije potpisali 27. februara 1953. ispao je za zapadnonemačku privredu izuzetno povoljan: oko polovine dugova je oproštena, ostatak reprogramiran na dugoročnu otplatu.

Generacije nemačkih đaka učile su "da smo neobično marljiv narod“, kojem su Sjedinjene Američke Države novcem pomogle u obnovi porušene zemlje. "To je žalostan primer izbegavanja suočavanja s istorijom u ovoj zemlji“, kaže Joahim Kajser.

Kajser radi za inicijativu erlassjahr.de (godina opraštanja), koja okuplja brojna udruženja i organizacije, a zalaže se za opraštanje dugova zemljama u razvoju.

Tek je Londonski sporazum iz 1953. nemačkoj privredi dao da prodiše, kaže istoričarka Ursula Rombek-Japinski sa štutgartskog univerziteta.

"Može se čak reći da privredno čudo bez opraštanja dugova uopšte ne bi bilo moguće.“

Danas poverioci, sutra investitori

Oko 70 zemalja je tada imalo potraživanja prema Nemačkoj, što iz vremena pre rata, što nakon rata. Ukupni dugovi iznosili su oko 30 milijardi nemačkih maraka. Štednja i mukotrpna otplata za zapadne Nemce tada nisu bili opcija. Naprotiv, privredi je hitno bio potreban svež kapital kako bi bila finansirana obnova i ekonomski rast.

To je bilo jasno i bankaru Hermanu-Jozefu Absu koji je predvodio delegaciju Savezne Republike na pregovorima u Londonu. Njegovo geslo je bilo: današnji poverioci bi trebalo da postanu investitori budućnosti.

Pregovori su počeli u leto 1952. godine, bili su teški i naporni. Hoće li poverioci biti spremni da se odreknu dela potraživanja? Može li se Nemcima verovati?

"U jednom trenutku zamalo je došlo do prekida pregovora“, priča istoričarka Ursula Rombek-Jašinski.

"Nemci su poveriocima predstavili ponudu koja je sa gledišta nemačkog Ministarstva finansija bila najviše što je Nemačka mogla da ponudi. A poverioci su je doživljavali kao pravi bezobrazluk.“

Rađanje nacije izvoza

Osim toga, sporazumom je postavljen kamen temeljaca za Nemačku kao izvoznu naciju. Savezna Republika je, naime, dugove morala da vraća samo ako je novac zaradila spoljnom trgovinom. Poverioci su tako imali interes da kupuju nemačku robu, kaže Jirgen Kajser. Po njegovom mišljenju, slična odredba mogla bi danas da pomogne prezaduženoj Grčkoj, pogotovo s obzirom na to da je ta zemlja pre krize milijarde evra potrošila na tenkove iz Nemačke.

"Da je bilo rečeno, Nemci će dobiti novac tek kada dozvole da Grčka ostvari pozitivan spoljnotrgovinski bilans, onda bi Grci morali veoma mnogo da izvoze i dovode nemačke turiste, sve dok ne plate te proklete tenkove“, kaže Kajser.

Ipak, istoričarka Rombek-Jašinski ukazuje da se problematika od pre 60 godina ne može jednostavno preslikati na današnju problematiku. Ona, međutim, preporučuje Nemcima da u pregovorima s Grčkom ne zaborave da je i njihova zemlja nekada bila beznadežno prezadužena i da joj je bila potrebna pomoć.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.02.2013. 17:05
све је то уздигао амерички новац... reich и даље живи , јуче немачка данас САД
Subota 11.05.2013. 11:07
Nemcima je islo na ruku vise okolnosti, najveca je naravno oprastanje ogromnih dugova, jednim delom i reparacije iz prvog kao i drugog svetskog rata, drugo izrabljivanje i pljackanje iz drugog rata koje je naravno ostalo, trece zajmovi i sistemi nabvke friskog novca i podrska Amerike i Crkve. Dali znate da svaki zaposleni u Nemackoj placa obavezno Crkveni-porez (sporazum crkve i drzave posle rata o nepovratnom kreditu) itd..itd..a u novije vreme svaki zaposleni od pada Berlinskog zida placa solidarni porez 36 Eura (bio predvidjen samo pet godina) naravno svaki mesec i dan danas ! Nemacki narod 97% raspolaze samo sa 10% ukupnog novca Nemacke drzave ! Apsolutno kapitalisticka nacija ,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online