Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.02.2010.
20:53
Blic A

Ukradeno struje za 100 miliona evra

U Srbiji svake godine građani i privreda ukradu električne energije u vrednosti od oko 100 miliona evra. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od jedne do tri godine, a samo prošle godine kontrolom je otkriveno 4.711 slučajeva krađe.


 

"To je praktično sva neovlašćena potrošnja, što direktno povezivanje na mrežu, što blokiranje brojila ili povezivanje mimo brojila. Može se reći da je od ukupnih gubitaka koji su oko 15 odsto, oko 6,5 odsto netehničkih, odnosno neovlašćena potrošnja, da je toga najviše u domaćinstvima, stambenim objektima, ali i u objektima male privrede, kafanama, splavovima, malim proizvodnim objektima. Ako se netehnički gubici pretvore u novac, može se reći da je vrednost tako izgubljene električne energije oko 100 miliona evra! Godinama EPS ukazuje da su krađe električne energije najveći kriminal u Srbiji", objašnjavaju u EPS-u.


Građani Srbije su vrlo dovitljivi kada je u pitanju neovlašćeno preuzimanje električne energije, ali u EPS-u kažu da su najčešća dva načina. Prvi, priključenje na mrežu mimo evidencije distribucije, što znači - neprijavljena brojila i razni slučajevi improvizovanih priključenja direktno na vazdušne vodove, javnu rasvetu i slično.

Drugi način je onemogućavanje tačnog merenja - nemereni vodovi pre brojila, fizička oštećenja mehaničkih brojila, skidanje ili lakiranje naponskih mostova, kao i upotreba ekstremno jakih magneta kod elektronskih brojila.
 

"EPS se bori protiv krađe električne energije i ne možemo da objasnimo kako se sve krade struja, a činjenica je da lopovi imaju stručna lica koja ih upućuju u načine kako da to bezbedno urade, bezbedno po život, ali mimo zakona", navode u tom preduzeću.


U prilog tome govori i činjenica da se sada putem interneta mogu kupiti i uređaji koji se koriste kako bi se brojilo vratilo unazad.

Ipak, i pored toga što je u pitanju krivično delo koje se može sankcionisati, čini se da se prestupnici slabo kažnjavaju. Nema sumnje da je Srbiji u ovoj oblasti potrebna stroža sudska praksa od postojeće, sa čime se slažu i u Elektroprivredi Srbije.


"Elektrodistribucije vrše pojačane kontrole na svim naponskim nivoima. U 2009. godini izvršeno je oko 286.000 kontrola i otkriveno 4.711 slučajeva neovlašćenog korišćenja, a vrednost obračunate energije je 389 miliona dinara. Pravni savet distribucija koji je formiran u EPS-u će uskoro da analizira sudsku praksu i da uputi nadležnim institucijama mišljenje o tome šta i ko sudi na istu temu - krađu struje. To je krivično delo, a sudska praksa je veoma različita, od presuda na zatvorske kazne do uslovnih", ističu u EPS-u.


Na osnovu prikupljenih podataka za period 2005-2007. od ukupnog broja presuda svega 2,2 odsto bile su kazne zatvora, 9,21 odsto novčane kazne, a čak 88,48 odsto uslovne.


"Jasno je da ovako blaga kaznena politika deluje stimulativno na potencijalne krađe. Veliki problem je što prilikom otkrivanja krađa radnici distribucija bivaju i fizički napadnuti, nemaju status službenih lica, nemaju asistenciju policije u takvim teškim situacijama", smatraju u EPS-u.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online