Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.02.2013.
12:09
Lj. Ivanović - Vesti A

Briselski rez ne pogađa Srbiju

Evropska unija se odlučila kolika će joj kasa biti do kraja decenije i na razočaranje svih onih koji zagovaraju popuštanje kaiša, pobedila je politika štednje.

ŠANSU TREBA ISKORISTITI: Fransoa Gzavije Denio

Savez Angela Merkel - Dejvid Kameron skresao je budžet Unije po prvi put u istoriji pa će birokratija Brisela umesto s predloženih trilion i 33 milijarde evra raspolagati s 960 milijardi. Dok se još vaga ko su sve najveći gubitnici reza, gotovo da je izvesno da zemlje kandidate, među kojima je i Srbija, neće biti nešto značajne pogođene i moći će da računaju na tek neznatno manje sredstava iz pristupnih fondova Unije.
 

- Pobedila je filozofija štednje koju nosi Merkelova, ali i Velika Britanija. Smanjenjima su zahvaćeni i pretpristupni fondovi - kaže profesor ekonomije Mihailo Crnobrnja.


Za utehu Srbiji je to što je smanjenje od 3,5 odsto na nivou celog budžeta relativno malo i to što Hrvatska ove godine postaje punopravni član Unije, te ta zemlja više neće koristiti pretpristupne, već kohezione fondove Unije. Pored toga, Srbija još nije u stanju da iskoristi čak ni ponuđeni novac, jer za to nema administrativne kapacitete, ističe ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio.


- Srbija ima na raspolaganju 1,4 milijardi evra iz budžeta EU. Izgleda da se, međutim, postavlja pitanje apsorpcionih mogućnosti i kapaciteta Srbije da taj novac iskoristi - izjavio je Denio.


On je najavio da će naredni budžet EU, namenjen zemljama koje teže članstvu u Uniji, biti povećan na 14 milijardi evra. Ambasador Denio je podsetio da je u budžetu Unije, u okviru IPA pretpristupnih fondova, za period 2007-2014. godine bilo predviđeno 11,7 milijardi evra za osam zemalja na putu ka EU i to Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Tursku i Island.

U tek izglasanom budžetu, koji se još može menjati presipanjem u Evropskom parlamentu, finansijska pomoć tim zemljama, bez Hrvatske je oko 10,4 milijardi evra, što je zapravo više novca kad se uzme u obzir da ga Hrvatska neće koristiti.

Za nas je najvažnije da ono što nam se nudi pametno iskoristimo, smatra Tanja Miščević, profesorka na beogradskom Fakultetu političkih nauka i bivša šefica Kancelarije za pridruživanje EU.

- Naša efikasnost je tu sjajna i uspeli smo projektima da privučemo više od 90 odsto opredeljenog novca za zemlje kandidate, odnosno potencijalne kandidate. Bilo je približno 200 miliona evra godišnje, odnosno 1,4 milijardi do kraja decenije - kaže ona.
 

Svaki evro mora da se pravda


Sa 2,4 milijarde evra EU najveći je donator Srbije u poslednjih 12 godina. Ali, za Srbiju se ove i iduće godine stvari menjaju u još jednom pogledu. Naime, umesto da Brisel upravlja novcem za Srbiju, ubuduće će to činiti vlada, pošto do 2014. dobije akreditaciju za upravljanjem tim novcem.


- U praksi to znači da se nadležnost u raspisivanju tendera, zaključivanju ugovora, plaćanju i kontroli trošenja sredstava prebacuje na Vladu Srbije. Očekujemo akreditaciju polovinom 2013. godine. Svaki evro mora da se pravda. Svaka nepravilnost biće registrovana i novac će morati da se vrati - kaže Ognjen Mirić iz Kancelarije za evrointegracije. 


Investitori sve prate


Da li je neka zemlja kandidat koji pregovara ili stagnira, jako je važno jer to govori o ambicijama i perspektivi zemlje, ističe Tanja Miščević.


- To je znak za investitore, za međunarodne finansijske institucije. Kad neko iz EU želi da investira u državu van Unije, i te kako se raspituje o odnosima EU s tom zemljom i kuda ta zemlja ide. Zato nikako nije svejedno hoćemo li i kada pregovore otvoriti - kaže Miščevićeva. 

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 13:07
http://vimeo.com/37360449
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online