Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.02.2013.
17:21
Beta A

Kosmet: Na prodaju preduzeća u srpskim sredinama

Rukovodilac grupe za pravosuđe pri Kancelariji za Kosovo i Metohiju Igor Popović izjavio je danas da je kosovska Agencija za privatizaciju u poslednjih šest meseci oglasila prodaju više društvenih preduzeća i poljoprivrednih imanja u isključivo srpskim sredinama, što do sada nije bio slučaj.

Foto - arhiva: Gračanica
 

Popović je agenciji Beta rekao da to može uticati na iseljavanje Srba jer se pretpostavlja da će kupci tih preduzeća i poljoprivrednih imanja, koja se nalaze u centralnim delovima srpskih enklava, biti Albanci, što će pospešiti iseljavanje srpskog
stanovništva.

"Stavljena su na prodaju državna preduzeća, placevi i poljoprivredno zemljište u sredinama gde žive isključivo Srbi. Kancelarija za Kosovo i Metohiju se povodom toga ponovo obratila i Unmiku od koga je u novembru prošle godine zatraženo da se proces privatizacije spreči, ali od Unmika za sada nema nikakvog odgovora", kazao je
Popović.

Po njegovim rečima, kosovska Agencija za privatizaciju prodaje pogon subotičke fabrike bicikla "Partizan" u selu Srpski Babuš u opštini Uroševac, hladnjaču "Mladost" u selu Šilovo u opštini Gnjilane i zemljoradničku zadrugu "Ratar" u Lapljem Selu u opštini Priština.

U postupku privatizacije u poslednjih nekoliko meseci su i 102 hektara zemlje u selu Novake u opštini Prizren, 55 hektara i 95 ari u Kosovu Polju, kao i 24 ara Tekstilnog kombinata iz Gnjilana u selu Koretište u opštini Gnjilane.

"Kosovska Agencija za privatizaciju po Rezoluciji 1244 nema prava da raspolaže društvenom imovinom, da je otuđuje, niti da menja svojinski status, već samo da njome upravlja. Ni Unmik nema nikakvo ovlašćenje za raspolaganje državnom i društvenom imovinom na Kosovu i Metohiji", kazao je Popović.

Popović je naveo da Kancelarija za Kosovo i Metohiju nema nikave zvanične podatke o toku privatizacija na Kosovu i Metohiji, odnosno o tome šta je od započetih procesa privatizacije završeno, niti ko su kupci.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.02.2013. 17:41
Po ovome ispada da drzava Srbija nema mogucnosti da pomogne Srbima na KiM jer ubacivanjem para u drustvena preduzeca samo pomazu siptarima da skuplje prodaju ta preduzeca. Razgovorima sa siptarima trba vrsiti pritisak da odustanu od takve prakse, a pregovori se mogu prkinuti uvek.Takvu istu praksu trba sprovoditi i u Presevu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online