Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.02.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Verujem promoterima srpske ekonomije

Srbija prvi put ima ekonomske diplomate koji bi, kolokvijalno rečeno, trebalo da donesu novac u zemlju. Kao dugogodišnji savetnik za strateško pozicioniranje i deo naše elitne ekonomske diplomatije, Mirjana Prljević je u Beogradu nedavno njima održala predavanje.

Savetnik za strateško pozicioniranje: Mirjana Prljević
 

Prljevićeva, koja živi i radi u Parizu, a na čelu je francuskog biroa "Menora Co. Consulting", kaže da je izuzetno zadovoljna onim što je čula i videla od budućih diplomata.
 

"Govorila sam im o ekonomskoj diplomatiji u funkciji strateškog pozicioniranja zemlje. Srbija sada ima priliku da kroz ekonomsku diplomatiju u novoj formi približi naše tržište, privuče direktne strane investicije, a istovremeno plasirajući robu i usluge koji su testirani, standardizovani i verifikovani u skladu sa zakonima evropskog ili svetskog tržišta", objašnjava Prljevićeva.

Prioriteti

Šta Srbija može da ponudi?
"Dobro pitanje. Stalno apelujem da se što pre definiše strategija pozicioniranja Srbije, da bi jasno i konkretno definisali buduće smernice razvoja. Kad ih budemo definisali onda će i same ekonomske diplomate bolje da rade. Prioritet za privlačenje direktnih stranih investicija sada su: automobilska industrija, elektronika i informacione tehnologije."

Šta je tačno u opisu posla budućih ekonomskih diplomata?
"Na seminaru smo objasnili kako bi jedan ekonomski diplomata trebalo da se pozicionira. Od njih ne treba očekivati čudo, jer su oni deo sistema i tako ih treba prihvatiti. Najvažnije za ekonomskog diplomatu jeste da se upozna sa situacijom, stanjem i potencijalima zemlje u koju ide. Ostavili su veoma lep utisak."

U kom procentu se ekonomski diplomata koristi političkim sredstvima?
"Veoma je važno u strateškom pozicioniranju znati politiku vlade zemlje u koju idete. Činjenica je da kad je reč o ekonomiji ne bi trebalo toliko razdvajati politiku i ekonomiju. Međutim, nije tu reč o stranačkoj politici, već o politici na strateškom nivou, a to je zacrtana politika određene zemlje na dugi niz godina - decenijski i oni imaju određene političke ciljeve koje žele da ostvare i samim tim su u funkciji njihovog ekonomskog razvoja i obrnuto."

Mnogo je negativnih reakcija na postavljanje ekonomskih diplomata?
"Izneneđana sam tim negativnim aspektom. I to, pogotovu, od onih koji ništa ne znaju o ekonomskoj diplomatiji, niti su sami činioci, niti su u to upućeni. Za šest do 12 meseci videće se učinci posla ekonomskih diplomata. Oni bi trebalo da rade na tome da se što više trgovačkih sporazuma dovede do ove zemlje. Međutim, oni nisu trgovci, ne prodaju projekte, već neko ko dovodi do identifikacije ekonomskih interesa sa obe strane."
 

Na testu

Na konkurs za ekonomske "ambasadore" prijavilo se više od 2.000 kandidata, i taj spisak je nakon niza detaljnih provera konačno sveden na 28. Pretendenti na ekonomske ambasadore prošli su pismena i usmena testiranja iz znanja stranih jezika privrede, ekonomije, međunarodnih odnosa, propisa, organizacionih sposobnosti, analitičkih i komunikacijskih veština.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online