Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.02.2013.
14:54
Beta A

"Novi izbori guraju Srbiju u bankrot"

Prevremeni izbori u Srbiji doveli bi do bankrota države, ocenio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

Foto: Arhiva
 

"Izbori u 2013. godini bi izazvali dvocifrenu inflaciju, a najavljene investicije i reforme bi bile potpuno obustavljene. Ti izbori bi bili rezultat uskostranačkih ili ličnih interesa, a ne nacionalnih", rekao je Đogović na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi prevremeni izbori doveli u pitanje borbu protiv korupcije, uslovi zaduživanja bili bi nepovoljniji, došlo bi i do odliva kapitala, a sve to bi, kako je ocenio, "vršilo pritisak i na devizni kurs pa bi imali i eroziju deviznih rezervi".

Prema procenama IZIT-a, na kraju 2013. godine inflacija će iznositi 7,5 odsto, što je povoljnije nego prošle godine kada je bila 12,2 odsto.

Đogović je dodao da 2013. treba da bude godina ozbiljnih reformi u svim javnim sektorima, gde bi se postavili "zdravi temelji na kojima bi počivao održiv ekonomski i društveni razvoj zemlje".

"Tek posle toga bi u 2014. mogli računati na rast kupovne moći stanovništva", kazao je Dogović.

Njegova je procena da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2013. iznositi minimum 2,5 odsto, dakle trebalo bi da bude veći nego što je projektovala Vlada Srbije i to je prvi put da Institut izlazi sa optimističnijim procenama nego kreatori ekonomske politike.

"Naravno u slučaju da profunkcioniše smederevska železara i uz neke nove investicije poput najavljenog ulaganja Ujedinjenih Arapskih Emirata, to bi moglo da bude i nešto više od tog procenta, ali dovoljno da se stvore zdravi temelji za ekonomski prosperitet u 2014.", istakao je Đogović.

Prema podacima Instituta industrijska proizvodnja beleži rast od dva odsto na mesečnom nivou.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.02.2013. 16:03
Mene interesuje kako je Djilas - (DS i LDP) najavio jos pre 20 i vise dana da ce biti vanredni izbori, da vlada ne moze da opstane ,cela kampanja i vec pripreme u stranci , mediji itd..... .... a onda se desilo 9 1/2 nedelja sa mufom na tv - i sad "dokazi" iz fijoke "Saric-Dacic" ...????! Da li se borba protiv kriminala opasno priblizila pravim mocnicima cija imena nikako da izbiju na svetlo dana - pa su pocela da rade "pakovanja" kao u krimi filmovima..... Ko ce biti pobednik ...? ... znacemo kad se otvore sve fijoke...!!
Petak 08.02.2013. 10:54
Neka već jednom bankrotiramo, da pobegnu pacovi sa potonulog broda, pa da krenemo od početka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online